2014. május 26., hétfő

Fügés pite

Initől kaptam ezt a nagyon finom receptet. Jó szívvel ajánlom mindenkinek.
Hozzávalók:
- 12 dkg sótlan vaj
- 3 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 24 dkg liszt
- 1 tojás

Töltelék:
- 12 dkg puha sótlan vaj
- 12 dkg cukor
- 4 tojás + 1 sárgája
- 2 ek pisztácia vagy mandula krém (vaj is lehet)
- 4 dkg liszt
- 12 dkg darált mandula
- 1 citrom reszelt héja
- 4- 5 füge

Elkészítése: a vajat a cukorral és a sóval gépben krémesre keverem, hozzáadom a lisztet, ezzel is keverem még 30 mp-ig, hozzáadom a tojást is. Lisztes deszkán gyorsan összegyúrom. Hűtőben pihentetem 10 percet majd kinyújtom és formába teszem. 160 fokos sütőben 10- 12 percig sütöm. Mikor kész, kicsit hagyom kihűlni, mielőtt a tölteléket belerakom.

Pisztácia morzsa készítése. (anélkül is jó)
4- 5 ek pisztáciát ledarálok, picit darabosra, hozzáadok 4 dkg lisztet és 4 dkg cukrot. kicsit keverem még a géppel, majd egy tálba teszem az egészet. Elmorzsolok benne 3 dkg vajat és zsírpapírral bélelt sütőlapon 160- 180 fokon 5- 6 percig pirítom. (Akár a tészta mellett is.)
A töltelékhez a vajat a cukorral krémesre keverem, egyesével hozzáadom a tojásokat és a sárgáját, mindegyik után jól elkeverve. Majd hozzáadom a pisztácia krémet. A lisztet és a darált mandulát leszitálom, hozzáadom a citromhéjat, és ezt a keveréket a vajas cucchoz öntöm. Gyors fokozaton összekeverem. A tölteléket a kihűlt tésztába öntöm, és a feldarabolt fügét elrendezem a tetején. 160- 180 fokon 20- 25 percig sütöm. Mikor kész, a tetejére szórom a morzsát.
Érdemes friss fügével csinálni, mert sokkal finomabb, mint aszalttal. Ha mégis aszalttal készíteném, akkor inkább az aljára megy a füge és rá a krém. Így nem szárad ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése