2014. április 5., szombat

Vegetáriánus csorba

Pár évvel ezelőtt Gináéknál töltöttünk egy hosszabb időt Bécsben. Ők teljesen vegetáriánusok. Azt hinné az ember, hogy csak unalmas ételeket lehet zöldségekből készíteni, de ez közel sincs így. Rengeteg olyan finomságot készített, amiről még a szakértő fiaim sem mondták meg, hogy nem húsból van.
Én a magam részéről teljesen el tudnék éldegélni hús nélkül. Nagyon sajnálom a levágott állatokat.
Visszatérve az akkori Bécs- i kirándulásunkra, csodálatos hetet töltöttünk a Memete családdal. Náluk a vidámság soha nem fogy el. Három felnőtt gyerekük van, több, mint 30 éve együtt vannak, de olyanok, mintha csak tegnap ismerték volna meg egymást. Egymásnak, egymásért élnek, szeretetben, tiszteletben, hitben. A szemük ragyog, ha egymásra néznek, isszák egymás szavát, boldogok és humorosak. Felemelő érzés a társaságukban lenni. Mindenkinek ehhez hasonló családot kívánok!
Hozzávalók kb 8 liter leveshez:
- 4 + 2 db nagy hagyma
- 1 bögrényi rizs (ne legyen nagyon tele)
- 3 tojás
- 6 evőkanál darált dió
- prézli szükség szerint
- 2 db sárgarépa
- 2 db TV paprika
- 1 db zeller
- 1 szál paszternák
- 1 kis csokor lestyán (lehet szárított is)
- citromlé
- só, bors

Elkészítése:
4 db nagy hagymát kevés vízben megpárolok. Hozzáadom a rizst és fél bögrényi vízben sóval vagy vegetával felteszem főni. A többi vizet kicsinként öntöm hozzá fövés közben.
Ameddig fő a rizs takarékon, külön egy másik edényben 2 fej apróra vágott hagymát, 2 apróra vágott sárgarépát, 2 apróra vágott TV paprikát, 1 db apróra vágott zellert megdinsztelek kevés olajon, amelyet felöntök egy kis vízzel, hogy ne az olajat pirítsam. Egészben beledobok egy szál paszternákot az íze miatt.
Ha megpárolódott hozzáadom a kívánt mennyiségű vizet, és lassú tűzön megfőzöm.


Közben leveszem a rizst a tűzről, és hagyom kihűlni. Ha kihűlt, hozzáadom a tojásokat, a darált diót és annyi prézlit, hogy elég kemények gombócokat tudjak készíteni belőle.
A levest borsózom, Vegetával ízesítem, citromlével savanyítom, és apróra vágott lestyánnal megszórom a végén. A gombócokat a levesben lassú tűzön megfőzöm.Tényleg pár perc kell hozzá, hiszen nem húsból vannak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése