2014. április 23., szerda

Diós- mandulás háromszögek

"A főzés igazán tág teret nyújt az érzelmi árnyalatok kifejezésére." – Agatha Cristie
Hogy milyen igaza van az írónőnek.........Egy igazi nő, a konyhában kiélheti érzelmeit, szeretetét, kreativitását. Csodákat alkothat szíve minden melegével. 
Egy igazi háziasszony kicsit vegyész, kicsit matematikus, kicsit szobrász, kicsit esztéta miközben elkészíti minden nap a soron következő "művét". Viszont igazán jól főzni csak a lelkével tud az ember. Az ílymódon elkészített étel csodákra képes, van benne valami, ami nélkül pusztán csak a létfenntartáshoz lenne elegendő. Az ilyen étel épít, összetart, emlékeztet évtizedek múlva is............
Ezért van az, hogy ha megérezzük egy étel vagy sütemény illatát, hirtelen felidéződnek bennünk boldog gyerekkorunk apró részletei. Hirtelen megelevenedik a rég elfelejtett konyha, a régi otthonunk, a család, a szüleink, a meghitt beszélgetések, amelyek észrevétlenül olyanná formáltak bennünket, amilyenek vagyunk. Nem gondolnánk ugye, hogy minden oda vezethető vissza............a konyhába..........
Kár, hogy lassan kimegy divatból  a gondoskodásnak, örömszerzésnek ez a módja. 
Ó, ha látná valaki mi zajlik a lelkemben miközben sütök vagy főzök....

Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 25 dkg cukor
- 1 tk sütőpor
- 2 db tojássárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5- 8 dkg csokoládé a mártogatáshoz

A diós részhez:
- 20 dkg cukor
- 1 tk vaníliás cukor
- 4 ek víz
- 20 dkg margarin
- 2 ek rum
- 30 dkg dió
- 10 dkg mandula (durvára vágott vagy mogyoró)
- 2 tojásfehérje
- 10 dkg lekvár/ dzsem

Elkészítése:
A lisztet a sütőporral, a cukorral és a vaníliás cukorral elkeverem. A tojások sárgáját a liszthez adom. 13 dkg hideg margarint apró darabokra vágok, és hozzáadom a liszthez. Tésztát gyúrok belőle. Ha elkészült fóliába csomagolom, és 1 órára hűtőbe rakom.
Addig elkészítem a diós részt. Egy edénybe a cukrot, vaníliás cukrot a vízzel és 20 dkg margarinnal kevergetés közben addig melegítem, amíg a margarin el nem olvad. A tűzről levéve, hozzáadom a diót, a mandulát vagy mogyorót és a rumot. Hagyom kihűlni a masszát.
A tésztát kiveszem, és fólia között kinyújtom 30X 30 cm- re. A kinyújtott tésztát vékonyan megkenem lekvárral (sárgabarack, ribizli).
A 2 tojásfehérjét felverem, és a kihűlt diós masszához keverem, majd a tésztára kenem.
Aranybarnára sütöm kb. 20- 25 perc alatt 180 fokos légkeveréses sütőben.
Melegen egyforma háromszögeket (10X 10 cm- es kockákat átlósan elvágom) vágok belőle. Végül a háromszögek sarkait olvasztott csokiba mártom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése