2014. március 9., vasárnap

Szendvicsek spenóttal

Saláta helyett spenót. Szenzációs!!!! Tényleg. Az én Márkocskám a spenótfőzeléket nem eszi meg, de szendvicsben szívesen.

A spenót tulajdonképpen egy tudományos tévedésnek és Popeye figurájának köszönheti népszerűségét. Bár sok kár ebből a tévedésből nem származott, a spenótot évtizedekig messze túlértékelték.
A történet az 1800-as évek végén kezdődött, amikor egy német kémikus sok más leveles zöldséggel együtt a spenót tápanyagtartalmát is megvizsgálta. Az eredmények publikálásakor azonban rosszul másolta át jegyzetfüzetéből a spenót vastartalmára vonatkozó adatot, és az elírt tizedesvessző miatt a valósághoz képest tízszer akkora (3,5 milligramm/100 gramm helyett 35 milligramm/100 g) lett a spenót hivatalos vastartalma. Az értékre szakmai - és szakmán kívüli - körök egyaránt hamar felfigyeltek, így a spenótot viszonylag rövid idő alatt a vaspótlásban ideális "szuperélelmiszernek" kiáltották ki.

Nem meglepő tehát, hogy amikor az 1910-es évek végén először képregény, majd később rajzfilm formájában megjelent Popeye karaktere, a szerzőnek azt javasolták, hogy a tengerész emberfeletti erejét kapja a spenóttól kapja. Popeye figurája így a spenóttal karöltve hódító útjára indult, amelynek köszönhetően hamarosan harmadával nőtt a spenótfogyasztás az USA-ban.

A tévedésre csak 1937-ben derült fény, amikor valaki ellenőrizte az évtizedekkel azelőtt közzétett számokat. A csorbát azóta is köszörülik: a spenót valódi vastartalmáról és az elírásról az elmúlt évtizedekben rendszeresen jelentek meg publikációk.
Mítosz ide vagy oda, spenótot érdemes rendszeresen fogyasztani: egészséges, változatosan és gyorsan elkészíthető fogásokat varázsolhatunk belőle, bár emberfeletti erőt aligha kapunk tőle.
 
 
Hozzávalók:
- ízlés szerint bármi
- vaj, sajt, pulyka szalámi, tojás, paradicsom, paprika, spenót
- valamilyen finom baguett

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése