2014. január 19., vasárnap

Sanyi szülinapi tortája (Feketeerdő torta)

Sokat gondolkoztam, hogyan lehetne méltóképpen megünnepelni Sanyi szülinapját, egy olyan emberét, aki sokaknak példaképe lehetne, aki megmutatja, hogyan lehet méltósággal elviselni az elviselhetetlent. Aki boldog annak ellenére, hogy sokan mások az ő helyében már rég kétségbeestek volna. Egyik születésnapján feltettem a kérdést, hogy ezt a túlélési technikát ő fejlesztette ki vagy pedig veleszületett adottság? Talán mindkettő............
Fiatalokat megszégyenítő az optimizmusa és egyedülálló, magas szintű problémamegoldó képessége. A rutin és a kiszámíthatóság halálra untatná őt. A válságok jelentik az életelixírt számára és azok hozzák ki erősségeit napvilágra.
Semmi fontos dolog nem kerülheti el a figyelmét , mert mindent kíváncsian és érdeklődéssel közelít meg, és mindent elraktároz egy későbbi igény esetére. Mindig van miből merítene.
Arra gondoltam, a legszebb az lenne, ha valahogyan az "örök tevékeny embert" ünnepelnénk meg ez alkalommal (november 29. én). Sok- sok tevékenysége közül most az épületeket tervező Sanyit ünnepeljük egy olyan tortával, aminek a tetején egy tervrajz van ehető ostyalapból, körzővel, ceruzával, vonalzóval (szintén ehető ostyalapból). A tervrajz bal alsó sarkában lévő 78 négyzetméter  valójában a 78- ik születésnapját szimbolizálja.
Boldog születésnapot Sanyi!!!!!
"A boldogságért olykor keményen meg kell dolgozni. Olyan ez, mint az otthon rendben tartása- meg kell őrizni az értékeket, és a szemetet ki kell dobni. Az egyik ember a szép kilátást veszi észre, a másik a koszos ablakot. Te választod meg, hogy mit látsz és mit gondolsz. Kazantzakis egyszer azt mondta "Ecseted és festéked van. Beléphetsz a mennyországba, ha megfested." (Andrew Matthews- Élj vidáman)
Örülök, hogy te képes vagy megfesteni magadnak még itt e földi életben a mennyországot. Aminek még jobban örülök, hogy fiaimnak jó példaképe vagy ebben az embertelen, unott, elfásult világban.
Maradj mindig ilyen mindannyiunk örömére!!!!!!

 
Hozzávalók:
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 30 dkg cukor
- 6 tojás
- 5 dkg kakaó
- 14 dkg liszt
- 1 sütőpor
Krémhez: 
- 1 csomag vanília ízű pudingpor
- 1 üveg magozott meggybefőtt
- 2 zacskó habtejszín
- 2 zacskó habfixáló
- 6 ek cukor
- 1 vanillincukor
- meggy dzsem
- a tetejére ehető ostyalap, ami hamar bepuhul a krémtől. Cukrászlaborba vittem pendrive-on a tervrajzot, és ott kinyomtatták.

Elkészítése:
Én másfélszeres adagot készítettem 9 tojásból, de abból nagyon nagy torta lett. Ezért itt egy normál torta hozzávalóit írtam le.
A vajat a cukorral a kakaóval és a tojások sárgájával  habosra kavarom. Hozzáadom a 14 dkg lisztet, a 6 tojás habját és a sütőport. Könnyedén összekeverem és egy magasabb jénai edénybe öntöm, amit előzőleg kikenek vajjal és pici lisztet szórok bele. Előmelegített sütőben közepes lángon szépen megsütöm.
Ha kihűl három részre vágom. 
Miközben sül meg majd hűl, elkészítem a tölteléket. Egy nagy üveg  magozott meggybefőttnek leszűröm a levét. A meggyet félreteszem, a pudingot tej helyett a meggybefőtt levével ( fél liter ) és  4 ek cukorral és a vaníliáscukorral megfőzöm. Azt is hagyom kihűlni. Csepegtetek bele néhány csepp rum aromát.
Felverem a habtejszínt két evőkanál porcukorral. Két kis csomag habfixálót keverek bele a vége fele.
A már kihűlt lapokat megkenem nagyon vékonyan házi meggy dzsemmel. Erre jön a puding, amit sűrűn teleszórok meggy szemekkel. Betakarom tejszínhabbal és jöhet a következő emelet. A legfelső lapot bekenem dzsemmel és erre teszem a tejszínhabot. Az ostyalapot a tejszínhabra helyezem óvatosan. A torta oldalát is tejszínhabbal vonom be, megszórom bronz színű tortadarával.
Három négy órára mehet a hűtőbe, aztán már csak a fénykép alapján tudjuk megítélni, hogy milyen is volt......

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése