2013. december 26., csütörtök

Csokitorta télapókkal

Áldott Karácsonyt kívánok minden kedves olvasómnak!!!!! Öröm, békesség és szeretet legyen az otthonotokban.
Ne feledkezzetek meg, hogy miről is szól valójában ez az ünnep. Hatalmas ígéretet hozott számunkra:
 "Mikor pedig eljött az időnek teljessége, kibocsátotta Isten az ő Fiát [...], hogy a törvény alatt levőket megváltsa, hogy elnyerjük a fiúságot" (Gal 4:4-5). 
 Hozzávalók:
- 6 tojás
- 7 ek cukor
- 4 ek rétesliszt
- 3 ek finomliszt
- 2 ek olaj
- 3 ek kakaó
- 1/2 csomag sütőpor
- csipet só

Krémhez:
- 5 dl habtejszín
- 15- 20 dkg minőségi étcsoki
- eper és marcipán a díszítéshez
- 3- 4 ek cukor ízlés szerint
- habfixáló
- savanykás meggy lekvár

Elkészítése:
A piskótához egy kis sóval és a cukor egy részével felverem a tojások fehérjét ,egy másik edényben külön a sárgáját a cukorral és az olajjal habosra keverem. Hozzáadom a szitált sütőporral elkevert lisztet és kakaót. Óvatosan összekavarom, és olajozott tortaformába öntöm.
Előmelegített sütőben 200 fokon készre sütöm.

Egy kis edényben felmelegítem a habtejszínt, hozzáadom az apróra tört csokit. Összekeverem, hagyom kihűlni, majd néhány órára hűtőbe teszem. Ezután elektromos habverővel félig felverem, majd szórok bele fél csomag habfixálót (extra gyorsat), és addig verem, míg kemény hab lesz belőle. Lehet tenni bele még egy kis cukrot, én anélkül készítettem. 
Ha kihűlt a tortalapom, két helyen elvágom, megkenem a lapokat vékonyan meggy lekvárral, és a csokis habbal. A tetejét és az oldalait fehér tejszínhabbal vonom be, amelyet ízlés szerint cukrozok, és a habfixáló másik felével verek fel.
Díszítésnek friss epret használok. Kettőbe vágom őket, majd a marcipánból golyókat formálok, kissé lapítom, és a két fél eper közé teszem. A sapkákon a bojt is marcipánból van.
Ilyenkor nagyon nehéz friss epret találni. Külön regény téma lenne, ha elmesélném, hogyan jutottam hozzá. Bezzeg, múlt héten több helyen is láttam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése