2013. október 20., vasárnap

Almás pite dióhabbal

Egyik legősibb süteményünk a megunhatatlan pite. Gyakorlatilag a Krisztus előtti időkből maradtak nyomai annak, hogy őseink gabona őrleményből tésztát azaz pitét készítettek. Az óegyiptomi és sumér feljegyzések szerint elsősorban úti eledelként fogyasztották a különböző töltelékkel ellátott tésztaféléket. Ők azonban első sorban húst és zöldségeket használtak tölteléknek, így egyúttal tartósítva is azokat.
Nos, a pite azóta sem tud kimenni divatból, legfőképp az almás pite. Világszerte ismerik. Egyes országokban, mint például az Egyesült Államokban nemzeti eledelként fogyasztják a hálaadási vacsorán.
Végtelen sokféle recept létezik és egyik jobb, mint a másik.
Ez is egy különlegesebb recept.
Miközben készült, Márk kirohan a konyhába: "Anya, nem tudok tanulni olyan jó illat van. Nem tudok a tanulásra koncentrálni. Mikor lesz kész?" Hát az ilyen és ehhez hasonló mondatok adnak energiát nekem, hogy soha ne fáradjak el finomságokat készíteni szeretteimnek.
 
 
Hozzávalók az alsó tésztalaphoz:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj (én ír vajat használtam enyhén sózottat)
- 10 dkg porcukor
- 2 tojássárga
- csipetnyi só (csak abban az esetben, ha a vaj sótlan)

A töltelékhez:
- 2, 25 kg alma
- 20 dkg cukor
- 2 kiskanál fahéj

A felső tésztához:
- 4 tojás
- az alsó tésztából megmaradt 2 tojásfehérje
- 6 ek cukor
- 2 ek rétesliszt
- 6-7 ek darált dió

Elkészítése:
Az alsó tésztához a vajat összemorzsolom a liszttel, hozzáadom a cukrot és a tojássárgákat majd összegyúrom. Lisztezett gyúródeszkán kb fél centi vastagságúra nyújtom, majd egy nagyobb tepsi aljára terítem.  Megszurkálom villával és 5- 10 percre előmelegített sütőbe teszem. (elősütöm, de nem nagyon)
A töltelékhez az almákat megpucolom, és egy nagyobb lyukú reszelőn lereszelem. Ha sok a leve indulásból, leöntöm egy pohárba. Összekeverem a cukorral, a fahéjjal, és lassú tűzön addig főzöm, amíg a leve elpárolog. Közben gyakran kevergetem.
Ha kész, elsimítom az elősütött tésztán.
A 6 tojásfehérjéből 6 ek cukorral kemény habot verek. Ekkor sorba belekeverem a tojássárgákat, és azzal is verem még 2- 3 percig. Óvatosan hozzáadom a lisztet és a darált diót. Az így kapott habos masszát ráöntöm az almára, és szépen elsimítom rajta. 1- 2 marék darabos diót szórok a tetejére, és mehet az előmelegített sütőbe 15- 20 percig.
Én elektromos sütőben sütöttem 190 fokon, alsó- felső légkeveréssel.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése