2013. szeptember 27., péntek

Spenótos- tejszínes tészta

A kényszer vitt rá, hogy a spenótot ily módon készítsem el. Márk sajnos nincs baráti viszonyban  a spenóttal. Gondoltam, becsapom kicsit az érzékszerveit, és láss csodát............bejött :-) A tükörtojással is háborúban van, így ő anélkül ette meg a spenótos tésztát.
Egész életemben arra vágytam, hogy jól evő gyerekeim legyenek, akiknek öröm főzni. Ezzel szemben Szabolcs hihetetlen rossz-evő volt. Akkor kezdett el jól enni, amikor már felnőtt, és nemsoká már nem az én főztömet ette. Andrisra nincs panaszom, ő mindig is hős- evő volt. Kis korában Szabolcs vele dicsekedett mindenkinek. Fűnek- fának mesélte, hogy a kis tesója 3 tányér spenótot evett meg.
Márknak nagyon szelektív ízlése van. A zöldségeket megfőve sajnos meg sem kóstolja, csak ha összeturmixolom neki.
A spenót hasznosságáról sokat tudnék írni. Egy dologra viszont felhívnám a figyelmeteket: a spenótot jobb nyersen fogyasztani, mivel a vesekőképződésre hajlamos személyeknél az oxálsav a főzéskor szervetlenné váló ásványi anyagokkal, főleg a kalciummal kőlerakódást okozhat. Nyersen fogyasztva ez nem fordulhat elő, sőt meggátolja a vesében és a húgyutakban a kőképződést. Ráadásul a főzéssel a folsav is megsemmisül benne, ami igen fontos szerepet játszik a vörösvértestek képződésében, az aminosav szintézisben, valamint a magzati fejlődésben.
Érdemes utánaolvasni, hogy mi mindenre jó ez az olykor indokolatlanul mellőzött zöld növény.
 
 
Hozzávalók:
- spenót
- 1-2-3 gerezd fokhagyma ízlés szerint
- kevés habtejszín
- pici olaj
- só
- fodros tészta
- tojás

Elkészítése:
A tejszínt megmelegítem és a spenótot elkeverem benne a préselt fokhagymával és sóval. Tejszínből csak annyit adok a spenóthoz, hogy összekeverve krémes állagú legyen. A tésztát kifőzöm, leszűröm, és egy kis forró olajon átforgatom, majd hozzáadom a tejszínes spenótot. Tükörtojással tálalom, mint a főzeléket.
Egész jó gyerekbarát eledel lett belőle.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése