2013. augusztus 20., kedd

Sült sajtos puliszka tükörtojással

A puliszka nálunk megunhatatlan eledel. Millió arca van, és mind szenzációs.
Júliusban itthon voltak Szabolcsék, és ilyenkor legalább egyszer előkerül a puliszka is valamilyen formában. A reggeli sajtos variációból maradt egy jó adag, amit következő alkalommal úgy tettem változatossá, hogy egy teniszlabda nagyságú adagot lelapítottam, majd egy picike serpenyőben megpirítottam mindkét oldalát. Külön serpenyőben mindegyikre sütöttem egy- egy tükörtojást. Szabolcs és Ini nem szeretik, ha nagyon folyós a tojás. A magamét és a Bubiét kicsit lágyabbra sütöttem. Paradicsommal, paprikával fantasztikus reggeli vagy vacsora. De jól el tudom képzelni kovászos uborkával is.
Hozzávalók:
- 25 dkg kukorica dara
- só
- kevés olíva olaj
- egy doboz trappista háromszögű sajt vagy 10- 15 dkg juhtúró

- igény szerinti mennyiségben tojás

Elkészítése:
Egy edényben vizet forralok, amelybe beleteszem a sót és az olajat még mielőtt a darát beleszórnám.
Amikor forr már, de még nem lobog, folyamatos keverés mellett beleszórom a kukorica darát. Kevergetem még egy keveset, majd lefedem, a lángot teljesen takarékra veszem, és hagyom, hogy duzzadjon meg magában. Ha kész, hozzákeverem a sajtot vagy a juhtúrót. Sokkal finomabb, ha hagyom kihűlni, megdermedni és csak utána pirítom meg. Problémát okoz számomra, hogy pontosan megadjam a víz- és a sómennyiséget. Vízből kb 2- 3- szorosát kell használni, sóból pedig hát elég sokat (több, mint egy kávéskanállal) Nekem van egy puliszkafőző edényem, abba nem méricskélem a vizet, hanem csak úgy szemmértékre töltöm bele, a sót is szórom, nem méricskélve. A lényeg az, hogy kb tejbegríz szilárdságú legyen vagy egy picivel keményebb. Ízlés dolga ez is, no meg az, hogy mivel szeretné enni az ember.
A tükörtojás receptjét gondolom nem kell leírnom, mert mindenki számára ismert. Picit sózom sütés közben és egy kevés fehérborsót is szórok rá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése