2013. március 3., vasárnap

Tejfölkrémes meggytorta

Páratlan sütemény páratlan alkalmakra. De egy- egy szürke hétköznapot is simán fel lehet dobni vele. Megéri a fáradtságot. E sütemény íze múltat idéző nyugalmat áraszt. Nem véletlen, hogy gyermekkorom képei idéződnek fel bennem. Gyakran felteszem a kérdést magamnak, hogy valóban olyan csodálatos volt-e a gyermekkorom, amilyennek emlékeimben él, vagy az idő jótékony gyógyító ereje okozza ezt a káprázatot. Talán mindkettő egyszerre. Remélem, hogy gyerekeim, családom életében is hasonló érzést tudok kiváltani vele. Mert az ízek odakötnek......



 Hozzávalók:
- 8 tojás
- 8 ek cukor
- 8 ek liszt
- csipet só
- 10 dkg durvára vágott dió

A krémhez:
- 20 dkg vaj
- 18 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 dl tejföl
- 1-2  tojás sárgája
- 60 dkg magozott meggy
- 20 dkg cukor (ízlés szerint)
- 6 lap zselatin (egy csomag)
- 1 habfixáló extragyors
 - késhegynyi fahéj

Elkészítése:
Felverem a tojások fehérjét a porcukorral és egy csipet sóval. Kikeverem a sárgáját . Lazán belekeverem a lisztet, a sütőport, majd a tojások kemény habját. Kivajazott nagy alakú tortaformába öntöm a masszát. A tetejét megszórom a vágott dióval. Előmelegített sütőben kb fél óráig sütöm 200 fokon.
Közben a meggyet a cukorral és egy késhegynyi fahéjjal felfőzöm. A lapzselatinokat vízbe áztatom 5 percre, majd kicsavarom és a forró meggybe keverem. Hagyom kihűlni. Néha belekeverek.
A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral kikeverem. A tejfölt a tojások sárgájával gépi habverővel kikeverem. Ha félig kész, hozzáadom a habfixálót és azzal verem tovább. Ezután a vajas krémet és a tejfölös krémet összekeverem.
Addig a piskótám kihűl. Ráhalmozom a hideg meggyet, ami időközben megkocsonyásodott, majd ennek a tetejére rákenem a tejfölös- vajas krémet. Reszelek rá finom étcsokit. Mehet a hűtőbe egy kevés időre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése