2013. január 20., vasárnap

Sakk szelet

Hajni fantasztikus doktori védését követő fogadáson kóstoltam meg ezt a nagyon finom és mutatós süteményt. Ez azt jelenti, hogy Hajni nemcsak a számvitel rejtélyes titkaiban jártas, hanem a konyhaművészetekben is jeleskedik.
Köszönöm a receptet!
Az az igazság, hogy annak idején én is készítettem hasonlót sima piskótából, és csokimázzal vontam be. Ez viszont sokkal finomabb és látványosabb a karamellkrém és az ostyaburkolat miatt.
Hozzávalók a sárga laphoz:
- 1 csésze tej
- 4 tojás
- 2 nagyon szűk csésze cukor (az eredeti receptben 2 csésze szerepel)
- 1 szűk csésze olaj
- 4 csésze liszt
- 1 kk sütőpor
A barna lap ugyanúgy készül mint a sárga, tehát a sárga lap hozzávalóit megduplázzuk, azzal a különbséggel, hogy 3/4 csészényi lisztet kicserélek 3/4 csészényi kakaóval.

Karamell krémhez:
- 40 dkg cukor
- 6 dl + 1 dl tej
- 2 csomag karamellás pudingpor
- 25 dkg Rama margarin

További hozzávalók:
- sárgabarack lekvár a kenéshez
- egy nagy csomag ostyalap (A4-es nagyságú, 5 db)

Elkészítése:
A tojások sárgáját a cukorral, tejjel, olajjal habosra keverem. Hozzáadom a lisztet, sütőport és a tojások habját.
Vajazott sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben 180- 200 fokon készre sütöm.
Közben elkészítem a barna tésztát is, a fent említett különbséggel.
Azt is megsütöm külön.
Amíg hűl, 40 dkg cukrot karamellizálok. Amikor elolvad, felengedem 6 dl tejjel, és így addig forralom, amíg a karamellizált cukor teljesen feloldódik.
2 csomag karamelles pudingport elkeverek 1 dl tejjel, és a karamellhez öntöm. Figyelem! Nagyon gyorsan besűrűsödik. Beledobok egy csomag margarint, és forrón elkeverem benne.

A kihűlt lapokat hosszában 10- 10 egyenlő csíkra vágom.
Az ostyalapokat egyenként nedves konyharuhára helyezem, és megkenem a forró karamellkrémmel.
Az ostyalap nagykockás felével legyen kifelé. Mindegyik lapra 2 sárga és 2 barna csík kerül. Ezeket párosával összeragasztom lekvárral, és az ostyalap egyik szélére helyezem. A nedves konyharuhával segítek föltekerni szorosan. Ha kiszárad az ostyalap, akkor lehet jól szeletelni.

1 csésze= 2 dl
A tepsi mérete 28X 38 cm ( ha 2- 2 cm- rel nagyobb tepsid van, az sem baj, mert akkor nem lesznek túl nagyok a kockák)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése