2013. január 28., hétfő

Mákos rolád citromkrémmel

Ini, elsősorban rád gondoltam, amikor ezt a finomságot elkészítettem. Tudom, hogy nagyon szereted a mákos sütiket, és mindenek előtt a citrom savanykás ízét. Hát ez a sütike "tömör gyönyör".
A tömör nem az állagára vonatkozik, hiszen ez egy végtelenül könnyed, finomság. Sokat meglehet enni belőle egyszerre, mert egyáltalán nem geil. Ha hazajössz, készítek neked ilyent.
Hozzávalók:
- 6 tojás
- 6 ek cukor
- 6 ek liszt
- 3 ek olaj
- 3 ek mák
- 1,5 kk sütőpor
- kevés vanília esszencia

Krém:
- 3 tojás sárgája
- 4,5 ek cukor
- 3 ek keményítő
- 10 dkg fehér csoki
- 2,25 dl tej
- 1,5 citrom leve
- 1 zacskó zselatin
- 2,5- 3 dl habtejszín
- 1 tasak habfixáló



Elkészítése:
A tojások sárgáját az olajjal kikeverem, a fehérjét habbá verem a cukorral. Hozzáadom a többi komponenst, lazán elkeverem, majd egy vajazott sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm. A tepsi mérete 25X 35 cm. Kb 15 perc alatt készre sütöm.
Egy sütőpapírt megszórok porcukorral és a meleg mákos piskótát a felső felével a pocukorra borítva, jó szorosan feltekerem. Néhány percig így hagyom feltekerve.

Amíg sül, elkészítem a krémet. A tojások sárgáját a cukorral, és a keményítővel összekeverem, hozzáadom a tejet, csomómentesen ezzel is elkeverem. Egy zacskó zselatint is adok hozzá, illetve egy tábla jó minőségű fehércsokit. Alacsony hőmérsékleten állandó keverés mellett besűrítem, vigyázva, hogy ne főjön a krém. Hozzáadom a citromlevet is.
A habtejszínt egy zacskó habfixálóval felverem, és hozzáadom a kissé kihűlt főzött krémhez. Én a mosogatóba szoktam hideg vizet engedni, és abba beleállítom a főzött krémet, hogy gyorsabban hűljön.
A roládról, leveszem óvatosan a sütőpapírt, és megtöltöm a krémmel, majd szorosan feltekerem, és ismét becsavarom a sütőpapírba. Néhány órára hűtőbe teszem a finomságot, hogy szilárduljon meg, és álljon össze egy kicsit. Szeletelés előtt megszórhatom még porcukorral, mert az egy különleges ízhatást kölcsönöz az egésznek.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése