2012. november 23., péntek

Krumplis pogácsa/ Béla féle

Mi sem finomabb egy ilyen sötét, szomorkás késő őszi délutánon, mint egy illatos, meleg krumplis pogácsa.
A recept Mihalec Bélától van. Az általa készített pogácsa utánozhatatlan.De azért ennek is volt sikere:-)

Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 30 dkg teljes kiőrléső liszt
- 1 kg krumpli
- 1 nagy doboz tejföl+ a kenegetéshez
- 4- 5 tk só
- 1 dl cukros tejben 3 csomag instant élesztő vagy 2 csomag friss élesztő
- 1 db tojás (el is maradhat)
- ha nagyon száraz, langyos vizet lehet még hozzágyúrni

Elkészítése:
A krumplit megmosom, megfőzöm héjában, majd megpucolom és lereszelem. Hozzáadom a lisztet, a megfuttatott élesztőt, tejfölt, sót, tojást, és jól összegyúrom. Kinyújtom, megkenem tejföllel, és összehajtogatom négybe. Ezt a műveletet megismétlem még egyszer, hogy szép leveles legyen a pogácsám. Utoljára kb 2- 2, 1/2 cm vastagságúra nyújtom, és pogácsaszaggatóval nagyobbacska darabokat szaggatok ki belőle. Megkenem tojássárgájával, és ízlés szerint köménymaggal, szezámmaggal, napraforgó maggal megszórom. Így kiszaggatva kelesztem egy kicsit, majd 200 fokon aranybarnára sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése