2012. augusztus 29., szerda

Mexikói árpakása

Aki azt mondja, hogy hús nélkül nem lehet jót enni, az nagyon téved. Frissen elkészítve nagyon finom egytálétel.
A tervezéstől az asztalig nem hosszú az út. Valójában, annyi idő alatt készül el, ameddig megfő az árpa.
Az árpa könnyen emészthető gabona.Rengeteg jó hatással rendelkezik. Javítja az agyműködést, energetizál, erőt ad, emésztést javító.
Tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, mindezeket nagy mennyiségben, ezek pedig szükségesek a normális szív- és agyműködéshez. De bőven tartalmaz fehérjét, keményítőt, cukrokat, A, B 1, B 2 , B 5, B 6, E-vitaminokat. Csökkenti a koleszterinszintet, elősegíti a sejtépítést, méregtelenít, és erősíti a csontrendszert. Gyulladáscsökkentő hatása is említésre méltó, mind légzőszervi, mind bélrendszeri gyulladások kezelésére alkalmas. De panaszmentesek is fogyaszthatják nyugtató hatása, esetleg vizelethajtó hatása miatt. Foszfortartalma pedig serkenti az agyműködésünket.
Hozzávalók:
- 250 ml árpa (egy teásbögrényi)
- 3- 4- szeres vízmennyiség a főzéshez
- 1 doboz Bonduelle mexikói
- 1 doboz Bonduelle kukorica
- 1 doboz Bonduelle vörös bab
- 1 db hagyma
- 1 db paprika
- 1- 2 db paradicsom
- só
Valójában ízlés szerint lehet adagolni a hozzávalókat. Bármit ki lehet hagyni, bármit hozzá lehet adni, attól függően, hogy ki mit szeret, vagy éppen mi áll rendelkezésre.

Elkészítése:
Az árpát sóval felteszem főni kb 3- 4 szeres vízben. Ha forr, leveszem majdnem takarékra, és fedő alatt kb egy óra hosszáig főzöm. Külön edényben kevés olajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát hagymát, hozzáadom az apróra vágott paprikát és paradicsomot, majd a legvégén a konzerveket. Ha megfőtt az árpa, a két edény tartalmát összekeverem, és már lehet is enni. Melegen, frissen a legfinomabb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése