2012. június 18., hétfő

Szőlőlevél fűszeres rizzsel töltve/ Dolmades/ Dolma

Köszönet Icunak a szőlőlevelekért!!!! Tőle mertem kérni, mivel fontos, hogy permetszer mentes , tiszta leveleket használjunk. Ő hozott az édesanyjától  néhányat nekem.
A másik fontos dolog, hogy nyár elején szedjük le a zsenge leveleket, egyébként az erezet megkeserítheti az életünket, tudni illik nagyon rágós.
Nos, annyira bejött nálam ez az étel, hogy még a sütikékről is hajlandó lennék lemondani egy- egy töltike kedvéért.
Én nem görögösen készítettem, mert abban van fahéj meg mazsola, esetleg fenyőmag. Saját számízéhez igazítottam a receptet. Az örmény receptekben a menta is kötelező fűszer.
A szőlőlevelet, ha be tudja szerezni az ember, el lehet tenni télire.
Hozzávalók:
- szőlőlevél
- 1 bögrényi rizs
- 2 bögrényi víz (ha kevésnek bizonyul, lehet hozzáadni még egy pici vizet, de tényleg csak egy picit)

- 1 csokor  kapor
- kevés zöldpetrezselyem
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb hámozott paradicsom
- só, bors
- késhegy őrölt kömény
- néhány csepp citromlé

- kevés vegeta
- almaecet a főzőléhez
- olívaolaj

Elkészítése:
A hagymákat megpucolom, és apróra vágom. Kevés olajon megdinsztelem. Hozzáadom a feldarabolt hámozott paradicsomot és azzal is dinsztelem egy kicsit. Beleszórom a fűszereket, a fokhagymát és a rizst. Felöntöm dupla mennyiségű vízzel. Lefedve magas hőmérsékleten felforralom, majd abban a pillanatban mihelyt felforrt, leveszem teljesen takarékra a lángot és kevergetés nélkül hagyom, hogy a fedő alatt szépen puhuljon meg. A kaprot és a petrezselymet apróra vágom és beleszórom. Néhány csepp citromlét is adok hozzá, majd megtöltöm az előkészített szőlőleveleket.
A szőlőleveleket úgy készítem elő, hogy megmosom őket majd lobogó sós almaecetes vízbe dobálom néhány pillanatra, amíg barnásan elszíneződnek.
Minden szőlőlevélbe kb egy evőkanálnyi rizst teszek, és  a töltöttkáposztához hasonló módon szépen feltekerem őket. Egy jénai edénybe szép sorba lerakom, meglocsolom olíva olajjal a tetejét, befedem néhány ép szőlőlevéllel, és beteszem rövid időre a sütőbe.
Hidegen, melegen, tejföllel vagy anélkül kiváló finomság.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése