2012. június 10., vasárnap

Lekváros- mézes sütemény

Atom finom sütemény. Jelen pillanatban ez a sláger nálam. Csakis eredeti szilvalekvárral!!!!!
A fahéjas- mézes lapok, a szilva kicsit savanykás ízével, és az étcsoki aromájával ellenállhatatlan párosítás. Ez egy olyan sütemény, aminek az evését nem lehet abbahagyni.
Hozzávalók:
- 2,5 dl rétesliszt
- 2,5 dl finomliszt
- 2 dl cukor
- 1 dl méz
- 3 dl tej
- 10 ek sárgabarack
- 1 csomag sütőpor vagy 1 tk szódabikarbóna
- 1,5 kk fahéj, késhegy szegfűszeg
- 1 citrom reszelt héja

Töltelék:
- 12 púpos ek szatmári vagy beregi szilvalekvár (eredeti házi, amiben nincs se cukor, se tartósítószer)

Máz:
- 1 nagy tábla étcsokoládé
- 6 dkg vaj
- 2 ek méz
- 3- 4 csepp olaj

Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összekeverem egy tálban, majd felét egy vajazott tepsibe öntöm. Előmelegített sütőben kb 20- 25 percig sütöm. Ekkor kiveszem a sütőből, és rákenem a néhány kanál forró vízzel elkevert szilvalekvárt. Erre ráöntöm a tészta maradék felét, és visszatolom a sütőbe ,ég kb 25- 30 percig.
A mázhoz felolvasztom a vajat, a mézet és a tördelt csokit. Pár csepp olajat keverek hozzá, és gyönyörűen elsimítom a tészta tetején. Szilárdulás után lehet szeletelni.

5 megjegyzés:

  1. Nincs benne tojás?

    VálaszTörlés
  2. Nem, ebben nincs tojás egyáltalán, de nagyon különleges sütemény.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Ildikó! Jól hangzik ez a recept! Hány fokon süssem?

    VálaszTörlés
  4. Kedves Ildikó! Az, hogy nincs tojás benne, az annyira nem zavart, de, hogy zsiradék/margarin se kell hozzá, ezt kicsit kétkedve fogadtam, de gondoltam a sütőpor megteszi a magáét. Hát sajnos nem tette, a tészta rettenetesen szallonás, íze viszonylag elfogadható, de az "atom finomtól" kicsit távol áll. Azért meg fogjuk enni

    VálaszTörlés
  5. Kedves Hozzászóló! A receptben nincs sem tojás sem zsiradék. Amennyiben a mennyiségeket pontosan hozzáadta, és a sütő hőmérséklete is megfelelő volt, tökéletesnek kellett volna lennie. Fontos az is, hogy mielőtt a szilvalekvárral megkeni a lapot, elő legyen az sütve, hogy ki tudjon sülni szépen. Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült! Fontos a baracklekvár, a méz, tej hozzáadása is. Hátha jobban sikerül a következő.

    VálaszTörlés