2012. május 14., hétfő

Teljes kiőrlésű zsemle

Vasárnap reggel van, és nincs itthon kenyér. Két lehetőség van, vagy elmegyek a boltba kenyérért vagy sütök valamit amíg felkelnek a fiúk. Ez utóbbit választottam, mert van itthon lisztem bőven, és nem szeretném, ha baja esne.
A kenyérsütőgépem is elromlott, tehát marad a kézzel való dagasztás.
Az extra gyors élesztőt viszont nem ajánlom. Nem olyan lett az állaga, amilyent szerettem volna.
Hozzávalók:
- 20 dkg fehér liszt
- 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 12 dkg vaj
- 1 csomag extra gyors instatnt élesztő
- 1 tojás
- 4 ek tejföl, joghurttal helyettesíthető
- só
- mokkáskanálnyi cukor
- kevés tej

Elkészítése:
A hozzávalókat jól összedolgozom, hogy közepes állagú tésztát kapjak. A gyorsélesztő miatt kb 15 perc kelesztésre van szükség. Ha megkel, kicsit átgyúrom, és teniszlabda nagyságú darabokat tépek le belőle. Picit megformázom, bevágom középen és olajozott sütőpapírra helyezem egy tepsibe.
A sütőt előmelegítem, és 200 fokon kb fél óra alatt készre sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése