2012. április 12., csütörtök

Szilvalekváros derelye

Múlt vasárnap Sanyi felhívott, és megkérdezte, hogyan kell a szilvalekváros derelyét készíteni. Addig beszélgettünk róla, amíg elhatároztam, hogy én is meglepem  a családot vele. Szuper jól sikerült. Szerencsére volt itthon igazi szilvalekvár. Anélkül nem is érdemes hozzáfogni.
Hozzávalók:
- 2 db nagy főtt krumpli
- 40- 50 dkg liszt
- 1- 2 db tojás
- 2 ek olaj
- só
- szilvalekvár
- morzsa
- olaj
- cukor

Elkészítése:
A krumplit megfőzöm héjában, majd meghámozom, és lereszelem. Hozzáadom a lisztet, a tojást, a sót, az olajat. Összedolgozom, és lisztezett deszkán kb 2 mm vastagságúra kinyújtom. A kinyújtott tészta egyik felére egyenlő távolságra (kb 7- 8 cm) szilvalekvárt halmozok. Ezután ráhajtom a tészta másik felét.
Minden halmocska körül szépen lenyomkodom a tésztát négyzet alakban, majd derelyevágóval kb 8X 8 cm-es négyzeteket vágok.
Sós fövő vízbe dobálom. Pár perc alatt kész. Amikor feljönnek a víz tetejére, ki is szedem egy szűrőlapát segítségével.
Egy serpenyőben kevés olajon zsemlemorzsát pirítok. Ebbe beleforgatom a megfőtt derelyéket.
Fahéjas cukorral tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése