2012. április 8., vasárnap

Majonézes lencsesaláta virslivel

Különleges zöldségfélénk a lencse. Kevés ilyen tápláló és jól emészthető zöldségünk van. 100 grammból 340-350 kcal, 1430-1480 kJ energiát tud adni fogyasztójának, ami nem kevés. Szokatlanul magas a fehérjetartalma is, 25-28% körüli. Nem sokkal marad el a közismerten legtöbb fehérjét tartalmazó szójától. Emellett kedvező, hogy nem allergén, és tápanyagait jól emészthető, az aminosavakat nagy arányban hasznosítható, szabad formában, hordozza. A benne lévő aminosavak összetétele, továbbá az emészthetőség szempontjából fogyasztása kedvezőbb, mint a babé vagy borsóé. Tartalmazza lényegében valamennyi fontos aminosavunkat, köztük az ember számára nélkülözhetetlen esszenciális aminosavakat is, amelyeket szervezetünk nem tud önállóan előállítani. Az állati fehérjeforrásokhoz képest elenyésző a vele együtt fölvett koleszterin és egyéb zsírok mennyisége, melyek mindössze 1-2 %-át adják az elfogyasztott lencsének. Nem véletlen, ha a főként növényi koszton élő ázsiai népek körében nagy megbecsülésnek örvend. A tartósan vegetáriánus életmódot élőknek mindenképpen figyelmébe ajánljuk.
Igen jelentős szénhidráttartalma is, 100 grammból 53-60 grammot tesznek ki ezek az anyagok, de mivel úgynevezett glikémiás indexe alacsony, ideális, lassan felszívódó szénhidrátforrás lehet a cukorbetegek számára is. Ebből mintegy 40 gramm keményítő, 3-4 g növényi rost, ami kedvezően magas érték (a vörös lencse esetében valamivel kevesebb), 1-3 g pedig cukor. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz raffinózt és stachiózt, mely cukrok tehetők felelőssé a lencseevést követő puffadásért és bélgázképződésért. Emiatt sajnos sokan kerülni kényszerülnek a lencsét.
A lencse nagy A-vitamin-tartalma miatt kedvez a szemnek, jelentős továbbá 0,8 mg körüli B1-vitamin (tiamin) tartalma. Egy csészényi lencse fólsav-igényünk 90 százalékát fedezi, ezért például várandósoknak kifejezetten ajánlott, ha a szelekre nem érzékenyek.
Az ásványi anyagok közül a kálium, vas (7,5 mg) és az anyagcsere-szabályozásban igen fontosnak tartott cink van jelen.
Hozzávalók:
- 40 dkg lencse
- 8 db bécsi baromfi virsli (Csak az Aldiban lehet kapni. Egyáltalán nincs benne sertés)
- 8 ek majonéz
- 1 nagy doboz tejföl
- 1 tk mustár
- citromlé
- 1 fej lilahagyma
- só
- főtt tojás
- 1- 2 babérlevél

Elkészítése:
A lencsét beáztatom, majd kb 40 perc alatt babérlevéllel készre főzöm. Leszűröm, kihűtöm, és hozzáadom a tejfölt, a majonézt, a mustárt, a citromlevet. Belevágok egy fej lilahagymát vagy zöldhagymát vagy póréhagymát. A virslit megfőzöm, és karikára vágom. Hozzáadom a salátához, összekeverem vele. Főtt tojással díszítem.

1 megjegyzés:

  1. Minden szilveszterkol csinalom es nagyon finom! Ajanlom azoknak is akik nem szeretik a lencset.Mivel nekem sem a kedvencem, es csak igy eszem meg.Jo ejtvagyat es BUÉK!

    VálaszTörlés