2011. október 4., kedd

Kecskeméti kölestorta (Magyarország tortája)

Zsuzsa és Krisztina jóvoltából ettem életem első kölestortáját. Nem messze az egyetemtől van egy cukrászda, ott vették a lányok, és megvendégeltek bennünket vele. Nagyra értékelem ezt a szokást. Jól esik ez a kis figyelmesség. Többek között ettől lesz családias a hangulat nálunk, hogy odafigyelünk egymásra, apró gesztusokkal kedveskedünk egymásnak.
Nos, ennek ellenére úgy éreztem akkor, hogy sütemények közül nem ez lesz az első számú kedvencem.
Nem telt el sok idő, amikor úgy döntöttem, hogy ki kell próbálnom. Hátha bejön a családnak ez az egészséges desszert. És úgy is lett. Közben nekem is elnyerte a tetszésemet.
A kölesnek számos jótékony tulajdonsága van. Rendszeres fogyasztása immunerősítő, rákmegelőző hatású, késlelteti az öregedési folyamatokat, erősíti a látást, kiváló vashiányos állapotoknál, savtúltengésnél. Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Karbantartja az erek falát, az emésztőrendszert.
Megelőzi a fogszuvasodást és segít a fogak zománcának megvédésében. Sok szilíciumot tartalmaz, ami a szervezet védekezőképességét fokozza. Tartalmaz még nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat, illetve B karotint, B1 és B2 vitamint.
A köles az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett 7 aminosavat tartalmaz és lúgos kémhatású. Pontosan ezért különösen alkalmas betegeknek és növésben levő fiataloknak, gyermekeknek. Kovasav tartalmának köszönhetően pedig a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi.
Köles alapfőzet:
29 dkg hántolt köles
1,1 l tej
26 dkg cukor
1 db vanília rúd kikapart belseje vagy 2 csomag vaníliás cukor
0,5 dkg só
6 dkg vaj
1 db citrom lereszelt héja

A hántolt kölest alaposan átmosom forró vízzel. Majd folyamatos keverés mellett, puhára főzöm a tejjel a sóval és a vanília rúd kikapart belsejével. Amint puhára főtt, leveszem a gázról és hozzáadom a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat.

A lefőtt alapból kimérek 50 dkg-ot és letakarva félreteszem, és lehűtöm a töltéshez. Így visszamarad kb. 96 dkg forró kölesalap, ezt használom a piskóta sütéséhez. Tehát ugyanabból a köles alapfőzetből készül a piskóta( 96 dkg), és a krém(50 dkg).
Sütés:
96 dkg lefőzött köles alap
3 egész tojás
3 dkg mandulaliszt (mandulaforgácsot őröltem meg)
7 dkg őrölt lenmag vagy lenmag pehely (én magam őröltem ezt is le)
6 dkg áttört túró

A kapcsos tortaformát (26 cm átmérőjű) sütőpapírral kibélelem.
A maradék lefőtt, forró kölesalaphoz(96 dkg) hozzáadom a túrót, a mandulalisztet és a lenmag őrleményt, végül az egész tojásokat. Ekkor figyelek, hogy a kölesalap, ne legyen forróbb 80 C-foknál, különben megfő benne a tojás. Majd alaposan összekeverem és beletöltöm a tortaformába. 180 C-fokos előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt készre sütöm. Majd kifordítom a rácsra és azonnal kiveszem a sütőkarikából.

Töltés:
50 dkg langyosra hűlt, köles alap
10 dkg darabolt sárgabarackkonzerv
15 dkg felvert tejszínhab ( egy csomag habtejszínből, lehet kicsit több is)
2 dkg zselatin
Sárgabarack lekvár és csoki a díszítéshez+ 12 fél konzerv sárgabarack.

Egy kerek kapcsos tortaformát( amiben sült a piskóta) kibélelek folpackkal.
A félretett és langyosra lehűtött 50 dkg kölesalaphoz, habverővel hozzákeverek 10 dkg darabolt sárgabarack konzervet, 15- 20 dkg felvert tejszínhabbal lazítom, és hozzákeverem a fél deci vízben feloldott és a mikróban felforrósított zselatint.( Figyelem! Könnyen kifut) A bekevert krém állaga akkor optimális, ha kissé lágy, majdnem folyós, így könnyen felveszi az edény formáját. A bekevert krémet az előkészített tortaformába öntöm. Kicsit az asztalhoz ütögetem, hogy szépen elhelyezkedjen a krém az edényben. Én megkenem nagyon vékonyan házi sárgabarack lekvárral , majd a tetejére helyezem a kihűlt kölespiskótát. A tortát kb. 2 órára a hűtőbe teszem majd, ha a krém megdermedt, leválasztom róla a tortaformát és megfordítom.

Én nem bíbelődök egyelőre a torta tetején lévő mélyedésekkel. Egyszerűen sárgabarack lekvárt halmozok rá, egy- egy kocka csokival és fél sárgabarack konzervvel díszítem.

1 megjegyzés:

  1. Így már mindjárt jobban tetszik! Itthonra ezt a változatot szívesebben választanám, minek túlbonyolítani, az maradjon meg a mestercukrászoknak! :D Nagyon finom lehet, sajnos, még nem állt módomban kóstolni! Talán meg kellene sütnöm?

    VálaszTörlés