2011. május 22., vasárnap

Zabpelyhes aszalt szilvás keksz

Szabolcs kedvéért készült az aszalt szilvás kekszecske. Egészséges finomságot szeretett volna. Való igaz, hogy így is lehet jókat sütni, a szokás azonban nagy úr. Ám van néhány jó tulajdonsága, ami miatt érdemes bevezetni valamilyen formában napi rendszerességgel az étrendünkbe:
- Segít csökkenteni a koleszterinszintet
- Teltségérzetet okoz, így segítve elő a diétát
- Gazdag vitamin-és ásványi anyag forrás
- Rákmegelőző hatása is van

Hozzávalók:
- 30 dkg zabpehely
- 1- 2 ek liszt (lehet teljes kiőrlésű)
- 4- 6 ek tej
- 20 dkg aszalt szilva (esetleg vegyesen aszalt áfonyával)
- 2 tk fahéj
- 18 dkg vaj
- 1- 2 tojás
- 3 ek méz (illetve ízlés szerint több vagy kevesebb)
- 1/2 tk sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor (el is maradhat)

Elkészítése:
Valójában hozzávetőleges mennyiségeket soroltam fel a receptben. Ízlés szerint lehet variálni. Elrontani nehéz.
A vajat érdemes egy kicsit megpuhítani. Aki nem szereti a mikrót használni, az néhány órával korábban vegye ki a hűtőből és meleg helyen tárolja felhasználásig.
Egy mélyebb tálkába helyezem a vajat, erre jön a tej, a tojás, a méz, a fahéj, a sütőpor. Jól elkeverem, majd beleszórom a zabpelyhet, a lisztet és a feldarabolt aszalt szilvát. Az állagától függően, teszek bele esetleg még egy kevés tejet, hogy könnyen formálhatóvá váljék.
A tepsit kibélelem sütőpapírral, megkenem puha vajjal. A masszából kis halmokat teszek rá egy evőkanál segítségével, kissé lelapítva a tetejét.
Közepes hőmérsékletű sütőben kb 20- 30 perc alatt készre sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése