2011. január 20., csütörtök

Törtpaszuly/ vega

Amilyen egyszerű olyan nagyszerű. Igazi téli étel.
Ismételten a gyerekkorom jut eszembe róla, a tél, a hó, a meleg szoba és nagymamám szeretetteljes odaadása, amellyel egyszerű hozzávalókból igazi kulináris remekműveket alkotott.
Szinte mindig sült oldalassal ettük és savanyított káposztával, amit kockára vágtunk fogyasztás előtt.
Mostanra a sertéshús teljesen kimaradt az életemből. Hagymát pirítok általában a tetejére és virslit sütök rá.
Hozzávalók:
- 50 dkg száraz bab
- 2 db babérlevél
- 1 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- vegeta
- 1 kk ecet
- 1 doboz tejföl
- 4 db hagyma a pirításhoz
- pirospaprika
- só

Elkészítése:
A babot átnézem, hogy nincs-e benne nem odaillő dolog. Alaposan megmosom egy szűrőtálban majd egy éjszakára vízbe áztatom.
Másnap felteszem főni két szem babérlevéllel, egy fej hagymával és 2 gerezd fokhagymával.
Figyelem!!!! Sózni tilos, amíg meg nem puhulnak a szemek. Ellenkező esetben nem is fognak soha megpuhulni.
Ha megfőtt, akkor sózom és egy fokhagymás paprikás rántással felöntöm. 1- 2 percig főzöm még együtt is. Ekkor hozzáadom a doboz tejfölt és az 1 kk ecetet is. Összeturmixolom az egészet.
A tetejére 4 db hagymát dinsztelek egy kis olajon. Ha kész, sózom és paprikázom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése