Káposztás lángos, káposztás rétes, káposztás tészta, káposztás pogácsa...........Jöhet minden, ami káposztás.
Már egy jó ideje készítem a hasamat valamelyikre a sok közül. Beszélgettem Melindával és ő is hasonló finomságban töri a fejét.
Kevés ilyen fiatal asszony van manapság, mint ő. A szó klasszikus értelmében fantasztikus háziasszony, de mint munkaerő is kiváló. Minden, amihez hozzányúl arannyá változik a keze alatt.
Valójában ez lenne minden nő feladata. Nagyon szeretem a Bibliában a Példabeszédek könyvének 31 fejezetét, amikor Lémuel király édesanyja oktatja fiát arról, hogy milyen is a tökéletes feleség. Sokszor eszembe jut ez az igehely.
"Derék asszonyt kicsoda találhat? Mert ennek ára sokkal felülhaladja az igazgyöngyöket.
Bízik ahhoz az ő férjének lelke, és annak marhája el nem fogy.
Jóval illeti őt és nem gonosszal, az ő életének minden napjaiban.
Erő és ékesség az ő ruhája; és nevet a következő napnak.
Az ő száját bölcsen nyitja meg, és kedves tanítás van nyelvén.
Vigyáz a házanépe dolgára, és restségnek étkét nem eszi.
Felkelnek az ő fiai, és boldognak mondják őt; az ő férje, és dicséri őt:
Sok leány munkálkodott serénységgel; de te meghaladod mindazokat!
Csalárd a kedvesség, és hiábavaló a szépség; a mely asszony féli az Urat, az szerez dicséretet magának!
Adjatok ennek az ő keze munkájának gyümölcséből, és dicsérjék őt a kapukban az ő cselekedetei!"
Példabeszédek: 31
Hozzávalók:
- 2 tekercs Sparos leveles- vajas tészta
- fél fej káposzta
- só, bors, cukor, pici ecet
- tojás a kenéshez
Elkészítése:
A fél fej káposztát lereszelem, megsózom és kevés olajon megpirítom. Egy kávéskanálnyi cukrot adok hozzá, bőségesen borsózom majd mokkáskanálnyi ecetet is belekeverek. Abból tényleg nem kell több.
A tésztát lisztezett deszkára kiterítem és nagyobb pogácsaszaggatóval kivágom. A képről nem igazán jön le, de kb 10 cm átmérőjű pogikat készítettem.
Felvert tojással megkenem a szélét és az egyik korongocskára egy jó adag káposztát halmozok majd befedem egy másik korongocskával. Egész felvert tojással is megkenem a tetejét majd be a nagyon forró kb 250 fokos sütőbe, hogy gyorsan emelje meg a tésztát majd leveszem 200 fokra és így sütöm készre.
Langyosan ettük ezt a semmihez sem hasonlítható, fantasztikus finomságot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése