2010. december 26., vasárnap

Diós és mákos bejgli

Egyik legrégebbi és legkedveltebb receptem. Hozzávetőlegesen 25 éve ennek alapján készítem a bejglit. Minden Karácsonykor 24- én reggel elkezdem készíteni, mert elég sok időt vesz igénybe. Nem bonyolult, de állnia kell elég sokat.
Ajánlatos hajszálpontosan betartani a receptet, ahhoz, hogy garantáltan tökéletes legyen a bejgli. Áldott Karácsonyt kívánok mindenkinek bejglivel vagy anélkül!!!
Hozzávalók:- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 2 egész tojás
- 5 dkg cukor
- 1 csomag szárított élesztő
- 2 dl tej
- pici só

Elkészítése:
A lisztet a vajjal elmorzsolom, hozzáadom a tojásokat, az élesztőt, a porcukrot, sót, tejet, gyorsan összedolgozom, és 2 órán át deszkán letakarva pihentetem. Utána 2 nagyobb vagy 4 kisebb cipót formálok belőle.Téglalap alakúra nyújtom 1/2 cm vastagságúra . Rákenem a tölteléket, a széleit 2 cm szélességben üresen hagyva, összecsavarom úgy, hogy a csavarás vége alúl legyen. Sütőlemezre helyezem tetejét egész tojással megkenem, és egy órán át langyos helyen kelesztem. Utána átkenem tojásfehérjével és 1/2 órára hideg helyre teszem. A hűtéstől lesz a színe márványos. Sütőbe helyezés előtt az oldalait hegyes villával megszurkálom, nehogy felrepedjen, és forró sütőben 25- 30 percig sütöm. A sütő ajtaját nem nyitogatom.

Diótöltelék:
- 30 dkg dióbél
- 20 dkg porcukor
- 10 dkg háztartási kekszpor
- 10 dkg mazsola
- kevés reszelt citromhéj
3 dl vízből a cukorral szirupot főzök, ebbe beleöntöm a darált diót, összekeverem. Levéve a tűzről hozzákeverem a kekszport, a citromhéjat és a mazsolát.

Máktöltelék:
- 30 dkg darált mák
- 20 dkg cukor
- 3 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg búzadara
- 10 dkg mazsola
A tejet felforralom, hozzáöntöm a darával elkevert mákot és végül a cukrot. Ehhez adom a mazsolát.
Ha vegyesen készítem dió- és máktöltelékkel, a töltelékek fele mennyiségét veszem.
A töltelékeket hidegen kenem a tésztára.
A bejgli tésztája akkor reped meg, ha a tészta túl puha, ha túl sok a tej, ha töltelékben túl sok a cukor vagy a töltelék, ha meleg helyen túlkel a tészta vagy a sütő nem elég forró.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése