2010. november 28., vasárnap

Kukoricás- mazsolás- fokhagymás- kapros rizssaláta

Egyszer régen Zsóka néni receptje alapján készítettem ilyen salit, de azóta sem. Dékány Andrásné Zsóka néni minden fiam kedvence, főleg a Szabolcsé. Ő az, aki senkinek a születésnapjáról nem feledkezik meg. Mindenkinek személyre szóló idézetekkel kedveskedik. Nos, a rizssaláta receptje is nagyon tutti volt, de valahogyan feledésbe merült.
Tegnap M. Dóri ilyent készített és nagyon ízlett. Gyorsan előkerestem Zsóka néni receptjét és meg is csináltam. Hát Andrisnak nem nagyon ízlett, mert ő nem szereti a majonézt. Egyébként nagyon különleges, meglepően kellemes selymes ízkavalkád az eredmény.
Hozzávalók:
- 2 csomag gyors rizs ( a recept fehér rizsről ír, én most barna rizst használtam )
- 1 doboz Bonduelle csemegekukorica
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db húsleveskocka
- só
- 1,5 dl majonéz
- 2,5 dl tejföl
- 3 ek citromlé
- 1 szál újhagyma ( ha van, egyébként nem fontos)
- kapor
- fehérbors
- 10 dkg mazsola
- 1 kk porcukor
- 1/2 dl ananászlé ( ez el is maradhat )

Elkészítése:
A rizst 2 liter vízben felteszem főni, amelyben előzőleg feloldottam 2 db húsleves kockát. Sózom még egy kicsit a vizet és pár csepp olajat is adok hozzá. Hozzávetőlegesen 10 perc alatt készre főzöm.Leszűröm és a mazsolát a rizs levében 1 percig főzöm majd még10 percig áztatom, aztán azt is leszűröm. Amíg fő a rizs, összekavarom egy tálkában a tejfölt, a majonézt, a porcukrot, az aprított friss zöld kaprot, a fehérborsot az átpaszírozott fokhagymát és a citromlevet. Ha úgy döntünk, hogy ananászlevet is teszünk bele, akkor egy gondolatnyit lehet a tejfölös masszába keverni, mert eszméletlen jó ízt ad neki. A legvégén a rizsre ráöntöm a masszát, hozzáadom a tejfölt, összekeverem és mehet is néhány órára a hűtőbe. Az újhagymát el is lehet hanyagolni belőle, de aki szereti, minden áron tegye bele.
Ez az étel egymagában is finom reggeli vagy vacsora, de hideg húsok mellé is kiváló köret.
A rizs kiváló fogyókúrás étel vízhajtó hatásánál fogva, illetve teltségérzetet keltő hatása miatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése