2010. szeptember 22., szerda

Rebarbarás- epres leveles- vajas tészta

Első alkalom, hogy rebarbarából készítek valamit. Ránézésre nem volt valami étvágygerjesztő számomra ez a növény. Most már sajnálom, hogy nem próbáltam ki korábban, mert valami szenzációs ízhatást kölcsönöz a süteménynek.
A növénynek a szárát ajánlatos felhasználni. Állítólag a levele mérgező oxálsavat tartalmaz, ami vesekövet is okozhat többek között.
A szárát és a gyökerét kismennyiségben hasmenés ellen használják, nagymennyiségben pedig székrekedés ellen.
Eltekintve a gyógyhatásától egy remek savanykás ízű növény, amit reményeim szerint ezentúl gyakrabban fogok"próbára tenni ". Az első képen még nyersen az előkészítés folyamatában látható. A második képen egy rebarbarás sütemény utolsó másodpercei vannak megörökítve az utókor számára.
Hozzávalók:
- 1 csomag 1/2 kg-os mirelit leveles- vajas tészta
- 50-60 dkg rebarbara szár
- 50 dkg szamóca
- fahéj
- cukor
- darált háztartási keksz

Elkészítése:
A mirelit tésztát szobahőmérsékleten hagyom kiolvadni. Kinyújtom és kibélelek vele egy közepes méretű jénai tepsit, amit előzőleg vajjal kikentem. Megszórom darált háztartási keksszel. A rebarbara szárnak lehúzom vékonyan a héját, fél centis darabokra vágom és elsimítom a kekszmorzsán. A gazdagabb ízhatás kedvéért teleszórom eperrel is majd meghintem fahéjjal és kristálycukorral. Forró sütőbe tolom, hogy a tésztája szépen feljöjjön majd pár perc után mérséklem a lángot.
Nem tudom, hogy milyen hidegen, mert mi azon melegében elpusztítottuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése