2010. augusztus 23., hétfő

Túrós kelttészta szilvával és nektarinnal

Minden nyáron legalább egyszer késztetést érzek arra, hogy megsüssem Irénkének a szilvás- túrósát, amit felvert tojáshabbal borít be és azzal süti készre. Bocsánat, jelen időben beszélek róla, pedig már jó pár éve nem teheti sajnos.
Az igazság az, hogy nem túl sokszor készítettem az évek során. Ez alkalommal sem egy az egyben az eredeti leírás szerint készült, csupán a fantáziám  és az eredeti recept keveréke.
Szívesen emlékszem az otthoni kerti bulikra, amikor flekkenezés után Irénke észrevétlenül elvonult egy kis időre majd előállt a gőzölgő illatos utánozhatatlan szilvás sütijével.
Felirat hozzáadása
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 7 dkg cukor
- 8 dkg vaj
- 1 csomag szárított élesztő
- pici só
- 1,5 dl langyos tej

Hozzávalók a töltelékhez:
- 75 dkg tehéntúró
- 13 dkg cukor
- 2 csoamg vaníliás cukor
- 1 nagy doboz tejföl
- 1 citrom reszelt héja
- 4- 6 tojás
- 1,5 kg besztercei szilva
- 2 db nektarin
- fahéj


Elkészítése:
A lisztből, cukorból, vajből, tejből, élesztőből és sóból tésztát gyúrok és hagyom kelni kb fél órát. A kinyújtott tésztát vajazott tepsibe helyezem. Ráöntöm a túróból, cukorból, vaníliából, tejfölből, tojásból és citrom reszelt héjából készült tölteléket. Belehelyezemm vágott felükkel felfele a szilvákat és az apróra vágott nektarint.
A szilvákra szórok egy kis fahéjat és cukrot. Így elkészítve tolom a sütőbe. Gázsütőben nekem kb 40 perc alatt készüt el. Nagyon kellemes csemege főként langyosan.
Ez olyan süti, ami másnaposan nem annyira jó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése