2010. július 30., péntek

Szilvásgombóc

Jajjj a hátam meg a lábam!!!!! A szilvásgombóc amennyiben egy hadseregnek készít az ember, nem egy egyszerű dolog. Abban az esetben, ha még padlizsánt is kell sütni meg másnapra ebédet készíteni és a bagettet is meg kell dagasztani piacozás után, hát az már nem egészen pihentető mesterség. Ennek ellenére megéri bibelődni vele, hiszen a nyár nem is igazi szilvásgombóc nélkül.
Ráadásul, ha azt hallom, hogy na még csak egyet.....na még csak egyet.... ez az utolsó, de nem bírok leállni............Hát akkor már a múlté a fáradtság és egy olyan fajta elégedettség tölti be a lelkemet, amit semmivel nem cserélnék el. Elvégre az a dolgom, hogy örömöt okozzak  a családomnak és ez az öröm, mint a bumeráng kivétel nélkül mindig visszajön hozzám :-)
 Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 1 tojás
- 20 -30 dkg liszt a krumpli minőségétől függően
- 2 ek búzadara
- 3 ek libazsír vagy olaj
- só
- 1 kg besztercei szilva
- zsemlemorzsa
- fahéj
- cukor
- pici olaj

Elkészítése:
A krumplit megfőzöm a héjában . Ha megfőtt, meghámozom és lereszelem egy mély tálba. Hagyom kihűlni. Ha kihűlt hozzáadom a zsírt, a lisztet, a búzadarát a tojást és a sót. Jól összedolgozom, de csak rögtön a feldolgozás előtt. Amíg fő a krumpli, addig szoktam a szilvát megmosni és kimagozni. Egy kis tálkába fahéjas cukrot készítek.
Nos, visszatérve a tésztájához, kb 5 mm vastagságúra kinyújtom és 8X8 -as kockákra vágom fel. Minden kockába helyezek 1 egész és egy fél szilvát, aminek a közepébe egy mokkáskanálnyi fahéjas cukrot teszek. Lisztes kézzel gyorsan megformázom a gombócokat. Ha nagyon ragadnak, akkor beleforgatom még a lisztbe.
Fövő sós vízbe dobálom őket. Amikor feljönnek a víz tetejére, hagyom még egyet lobbani és máris szedegetem kifele a szűrőlapáttal majd beleforgatom a pirított zsemlemorzsába.
Tudni illik, amíg főttek a gombócok, addig egy kevéske olajon zsemlemorzsát pirítottam.
Fahéjas cukorral szórjuk meg evés közben.
Én dupla adagot készítettem ma. A mennyiségeket igény szerint lehet változtatni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése