2010. július 28., szerda

Gombapaprikás spenóttal színezett tésztával

Erdély, Hargita, Marosfő......ezek a fogalmak eszembe juttatják a jó gombát és az igazi gombapaprikást.
Ott ettem valamikor igazán finom gombából készült ételeket. Semmi sem hasonlítható a sárga rókagombából készült paprikáshoz. A juhtúróval töltött keserűgombának pedig párja nincsen. És az az illat, amit sütés közben áraszt magából, miközben egybeolvad a fatüzelésből származó füst illatával.......
Szavaim nincsenek kifejezni azt az élményt azt a hangulatot. Csak ülök és keresgélek az emlékeim közt. És emlékezni olyan jó.......
Nos, az én gombapaprikásom meg sem közelíti az erdei gombából készült testvérének az ízét. Ennek ellenére jót ettünk ebből is. Bubi külön megdicsérte.
Hozzávalók:
- 1 kg csiperke gomba
- 1 nagy vagy 2 kis fej hagyma
- 4 dl tejföl
- 2 ek liszt
- só, bors, pirospaprika
- zöldpetrezselyem
- tej vagy tejszín
- olaj

Elkészítése:
-A hagymát apróra vágom és olajon üvegesre dinsztelem. A gombát megtisztítom és feldarabolom majd hozzáadom a hagymához. Sózom, borsózom, megszórom egy kis vegetával és fedő alatt puhára párolom, megszórom pirospaprikával és apróra vágott petrezselyemmel.
2 ek lisztet összekeverek egy kis tejjel vagy tejszínnel, illetve a 4 dl tejföllel, beleöntöm a gombába és 1-2 percig főzöm még együtt is, amíg krémes állagú lesz.
Általában házilag készült galuskával esszük, de most olasz spenótos tésztával tálaltam, mert abból volt még kb 30 dekányi. Nagyon finom volt így is.
A gombapaprikás puliszkával is remek. Érdemes kipróbálni!
Vegyes, idén nyáron savanyított zöldség is volt mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése