2010. június 28., hétfő

Zselés szelet

Látványos , kellemes ízű, sütés nélküli különlegesség. Nagyon egyszerű elkészíteni, pedig úgy tűnik, mintha mértani pontossággal lenne megalkotva.
Hozzávalók:
- 6 csomag zselatin
- 6 tojás
- 15 ek cukor
- 2 ek kakaó
- 50 dkg tejföl
- eper vagy málna vagy meggyszörp

Elkészítése:

1.réteg
3 tojássárgáját 5 kanál cukorral símára keverek 1 csomag vaníliás cukorral. 3 tojás fehérjét kemény habbá verem és a kettőt összekeverem.
1 és 1/2 dl vízben 3 ek zselatint felfőzök, az előző kikevert krémhez hozzáadom, összekavarom, tepsibe öntöm, hűtőbe teszem. Itt megdermed, amíg a második réteget elkészítem.

2.réteg
3 tojássárgáját 5 kanál cukorral símára keverek 1 csomag vaníliás cukorral és 2 ek kakaóval. 3 tojás fehérjét kemény habbá verem és a kettőt összekeverem.
1 és 1/2 dl vízben 3 ek zselatint felfőzök, az előző kikevert krémhez hozzáadom, összekavarom, ráöntöm a tepsiben lévő megdermedt rétegre, majd ismét vissza a hűtőbe.

3.réteg
50 dkg tejfölt (1 nagy vagy 3 kis doboz), 5 ek cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral kikeverek.

1 és 1/2 dl vízben 3 ek zselatint felfőzök, hozzáadom a tejfölhöz, összekavarom, ráöntöm a tepsiben lévő megdermedt rétegre, majd ismét vissza a hűtőbe.

4.réteg
2 dl gyümölcslevet, 3 dl vízzel, 2- 3 ek zselatinnal összekeverek, felfőzöm az előírás szerint.
Ráöntöm a hűtőben lévő már megdermedt rétegekre és visszateszem a hidegbe.
Pillanatok alatt megdermed és csodálatosan lehet szeletelni.
Én azt a hibát követtem el, hogy gyümölcslé helyett Alsa gyümölcskocsonyát vettem és valahogy nem akart összeállni az alatta lévő réteggel. Az íze szenzációs volt.

10 megjegyzés:

  1. Kedves Ildikó !
    A receptet kiválóan megfogalmaztad ,áttekinthető ,és könnyen érthető is.:)
    Mégis felmerült bennem egy apró kérdés : a hozzávalókban azt írod ,hogy ..szörp ,az elkészítésnél meg azt ,hogy gyümölcslé.Ez a kettő ugyanazt takarja ?
    Elnézést kérek ha túl primitív a kérdésem . :D
    Válaszodat előre is köszönöm! :)
    u.i:Istenien néz ki ,biztos az íze is az ! ;-P

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen az észrevételt! Való igaz, hogy ellentmondásnak tűnik. Az a helyzet, hogy van, amikor szörpből készítem kissé felhígítva, máskor meg gyümölcsléből és olyan is van, amikor Alsa vagy Dr Oetker gyümölcskocsonyaport használok. Ez utóbbiak a legfinomabbak és nem is kell annyit bajlódni velük.
    Mivel többször többféleképpen készítem, ezért fordulhatott elő az, hogy egyik helyen szörp, a másik helyen meg gyümölcslé szerepel.
    Még egyszer köszönöm a hasznos észrevételt!
    Legyen szép napod!!!!

    VálaszTörlés
  3. Nekem olyan kérdésem van hogy meddig kell főzni a zselatint? Meg kell várni hogy sűrűsödjön vagy nem..?vagy teljesen folyékonynak kell lennie...?
    Köszönöm előre is

    VálaszTörlés
  4. Bocsánatot kérek a késedelmes válaszért, de nem voltam gépközelben, most értünk haza Írországi kirándulásunkról.
    Éppen csak felfőzöd a zselét, a csomagoláson található utasítás szerint és még folyékonyan elkevered a masszában. Úgy töltöd a tepsibe, majd ott fog megszilárdulni szinte pillanatok alatt.
    Még egyszer bocsi! Remélem, ami késik nem múlik, és fincsi hűteményt tudsz készíteni belőle!!!

    VálaszTörlés
  5. Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy ez az adag mekkora tepsihez való? Vagyis te mekkorában készítetted? Előre is köszi :)

    VálaszTörlés
  6. Szia! Közepes méretű tepsit használtam.
    Jó próbálkozást kívánok!

    VálaszTörlés
  7. Annyi kérdésem lenne még, hogy írtad h van amikor gyümölcskocsonya port használsz, az miben változtatja meg a receptet? Mert eddig én még mindig csak zselatint használtam. Mivel a kocsonyaporok ízesek, akkor ahhoz már nem kell szörp és ilyesmi? Illetve én azokat még eddig nagyobb kiszerelésben láttam mint a zselatint, akkor mondjuk 2 réteghez elég egy csomag vagy ugyanúgy minden tasakból külön réteget csinálsz? Köszönöm előre is, először csinálok ilyen sütit és azt szeretném, hogy nagyon jól sikerüljön :) További szép napot :)

    VálaszTörlés
  8. A gyümölcskocsonyaport csakis a tetejére szoktam tenni a piros réteg helyett. Ilyenkor nem használok szörpöt, sem semmi mást. A tasakon lévő utasítás szerint járok el.
    Általában Dr. Oetker eper ízű gyümölcskocsonyát használok.
    De ha első alkalommal készítesz ilyent, akkor maradj a szörp mellett. Érdemes valami minőségi, kellemes ízű szörpöt használni.
    Sok sikert! Majd számolj be róla, hogy sikerült.
    Üdv: Ildi


    VálaszTörlés
  9. Heló!

    Csak fel akarnám hívni a figyelmed, hogy a hozzávalókból kihagytad a vaníliás cukrot! Vagy az nem olyan fontos?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a figyelmeztetést! Én nem szoktam vaníliát tenni bele, de ízlés dolga, nyugodtan lehet tenni bele, aki szereti.

      Törlés