2010. június 28., hétfő

Erdélyi ostyalapos

Nem adom fel!!!! Ha sikerül valakivel hozatnom rahátot Erdélyből, akkor megcsinálom az eredeti recept alapján. Most Haribot vettem, de meg sem közelíti a rahátos variációt:-(  A Haribot nem lehet sütni, mert valami nagyon érdekes, ragacsos valami lesz belőle. Így sem rossz, de raháttal az igazi!

Hozzávalók:
- 7 tojás
- 7 ek víz
- 20 dkg kristálycukor
- 20 dkg liszt
- rahát gyümölcsös több színű
- diódarabkák
- mazsola
- ostyalapok



Elkészítése:
A tojások fehérjét keményre felverem a cukorral, úgy, hogy fokozatosan adom hozzá a vizet. A lisztet a raháttal, dióval, mazsolával összekavarom és óvatosan a tojásfehérjéhez adagolom.
Sütőpapírral bélelt nagy méretű tepsiben sütöm, hogy ne legyen vastag a tészta.

Krémhez:
- 7 tojás sárgája
- 2 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg jó minőségű vaj vagy margarin

Elkészítése:
A tojások sárgáját gőz fölött a cukorral sűrűre keverem. Kihűtöm.
A vajat vagy margarint habosra kavarom a vaníliás cukorral és kanalanként hozzáadom és elkeverem a kihűlt krémhez.

Az egyik ostíalapot megkenem a krém felével, ráhelyezem a tésztát, majd ezt megkenem a maradék krémmel és befedem a másik ostyalappal.

2 megjegyzés:

  1. Ildikó, nem tudom ez az üzenet elér e vagy azóta már találtál rahátot, de ha rendes, külömbözö ízü és színü szörpbe, ami még nincs vízzel felengedve, raksz zselét, megdermeszted és darabokra vágod, közelebb kerülsz a raháthoz mint ha Haribo gumicukrot használsz.

    Sajnos nem tudom mennyi zselatint kell használnod, azt ki kell tapasztalnod. Ha sikerül, amit nem használsz fel, vágd szintén kockákra és forgasd bele vagy porcukorba vagy kókuszreszelékbe, mert másképp összeragad. Jál zárható dobozban hüvös helyen sokáig eláll.

    üdvözlettel éva stockholmból

    VálaszTörlés
  2. Kedves Éva!
    Köszönöm szépen a jó ötletet!!!
    Ki fogom próbálni. Szerinted sütésnél hogyan viselkedik majd? Nem fog szétolvadni?
    Köszönettel: Ildi

    VálaszTörlés