2010. április 29., csütörtök

Kínai sült tészta zöldséggel és hússal

Volt egy periódus az életemben, amikor nagyon kedveltem a kínai kaját. Most is szeretem, de már nem kívánom minden nap.
Az igazság az, hogy első ízben készítek ilyen jellegű ételt. Egyelőre úgy tűnik, hogy bejött Bubinak is meg nekem is. Andris később eszik belőle. Kíváncsi vagyok a véleményére.
Hozzá kell még tennem, hogy férfiaknak szójakészítményeből csak módjával ajánlott fogyasztani, mert nagyon sok női hormont tartalmaz, ami  állítólag rájuk nézve elég veszélyes. Ekkora mennyiségtől viszont biztosan nem lesz senkinek semmi baja.
 Hozzávalók:
- 40 dkg spagetti
- 1 nagy lilahagyma
- 25 dkg zöldborsó
- 1 szál sárgarépa
- 10 szem gomba
- 50 dkg csirkemellfilé
- WOK fűszerkeverék
- 0,5 dl szójaszósz ízlés szerint lehet több vagy kevesebb
- vaj
- só
- olaj
- cukor

Elkészítése:
A húst vékony csíkokra vágom és WOK fűszerkeverékkel beszórom, kis szójaszósszal bedörzsölöm és kevés olajjal elvegyített vajon megsütöm. Ha nincs otthon WOK fűszerkeverék, majd leírom, hogy miből lehet improvizálni. Ha az sincs, akkor elegendő a só és bors, no meg ami van.
A sárgarépát gyufaszál vékonyságúra vágom, a gombát szeletelem, a hagymát nagyobb kockákra vágom és mindezt egyszerre felteszem egy kis olajon sülni. Hozzáadom a zöldborsót is. A vége fele megszórom egy kis WOK fűszerkeverékkel. Nem kell agyon sütni, jó ha egy kicsit ropogósak a zöldségek.
A spagettit sós vízben kifőzöm és leszűröm. Összekeverem a sült zöldséggel. Meglocsolom szójaszósszal. A tetejét megszórom a sült husival és máris lehet enni. Különleges,könnyű és finom.

WOK fűszerkeverék készítése házilag:
- 1 ek fokhagyma granulátum
- 1 ek vöröshagyma granulátum
- 1/2 ek gyömbér
- 1/2 ek fűszerpaprika
- 1/2 ek fehér bors
- 1/2 ek koriander
- 1/2 ek kurkuma
- 1/2 ek köménymag
- 1/2 ek fekete bors
- 1/2 ek mustármag
- 1/2 ek babérlevél
- 1/2 ek cukor
- 1/2 ek só

Mindezt jól összedarálom és egy üvegbe tárolom. Ízlés szerint használok belőle. Kevés kell egy alkalommal, mert elég erőteljes aromája van.

-

2 megjegyzés:

  1. Kedves Ildikó! Mitől sült ez a tészta ha csak vízben van kifőzve? Pár perc sütéstől a zöldségekkel nem lesz sült tészta.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Hozzászóló!
    Köszönöm a teljesen jogos megjegyzést!
    Való igaz, hogy maga a tészta ebben az esetben nem sült csak a zöldségek. A kínaiak viszont elég kevés vízben "sütik" illetve főzik a tésztát hozzá.
    Választhattam volna hozáillőbb címet is.
    A jövőben is szívesen veszek bármilyen kritikát!!
    Szép napot kívánok! Ildikó

    VálaszTörlés