"Bennünk működő ereje által Isten mérhetetlenül többet tud tenni, mint amire kérjük, vagy amit el tudunk képzelni." Efézusiakhoz írott levél 3; 20
2023. szeptember 24., vasárnap
Isten mérhetetlen hatalma
2023. augusztus 21., hétfő
Csalamádé
A csalamádé az idő múlásával is megtartja a frissességét, hasonlóan ahhoz, ahogy a családi emlékeink szívünkben megmaradnak évtizedekig. Ahogy a friss zöldségek összekeverednek az ínycsiklandó fűszerekkel, úgy fonódik össze a családtagok szeretete és törődése, ami elkísér egy életen át. Így hát a csalamádé nem csak egy étel, hanem egy igazi nyári mesébe illő történet, melyben a zöldségek színes palettája mellett a család szeretete és együvé tartozásának örök ragyogása is helyet kap. Ahogy minden falatot élvezettel kóstolunk meg, úgy éljük át újra és újra azt a meghitt pillanatot, amikor a nyár varázsa és a család szeretete egy tál csalamádéban összeolvad.
Hozzávalók:
- 2 kisebb fej káposzta
- 2 kg uborka
- 80 dkg sárgarépa
- 1 kg hagyma
- 1 kg paprika (kápia is mehet bele a szép színe miatt)
- 3 dl 10%- os ecet
- 30 dkg cukor
- 8 dkg só (ízlés szerint lehet többet vagy kevesebbet tenni bele)
- 1 csapott mokkás kanál borkősav
Elkészítése:
A hozzávalókat egy nagyobb tálba legyalulom. Összekeverem a többi hozzávalóval, majd 12- 16 órán keresztül pihentetem. Sterilizált üvegekbe rakom a saját levével együtt. Rácsavarom a tetejét, és már kész is van. Nem kell felfőzni és nem kell dunsztolni. Végtelenül egyszerű és nagyszerű.
Új élet Krisztusban
"Most azonban irtsátok ki magatokból a haragot és a dühöngést, ne mondjatok vagy tegyetek semmi olyant, amivel valakit megbántanátok, ne mondjatok rosszat a másikról, és ne káromkodjatok! Többé ne hazudjatok egymásnak, hiszen ez a "régi ember" szokása volt."
Kolossébéliekhez írott levél 3; 7- 9
2023. július 6., csütörtök
Virslis, pizzaszószos kiflicskék sajttal megszórva
Jézus" mindig és mindenütt jelen van. Nem ismeri a lehetetlen időpontot. Ott van a hajnali gyors indulásánál, és a késő éjjel befutó vonatok érkezésekor. Az elhagyatott tereken, és a túlzsúfolt piacokon.Mindenütt lehet találkozni vele, a legszűkebb sötét folyosón, a kivégzőtelep havában, bármelyik ház vagy udvar bezárt kapujára borulva." Pilinszky János
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 5- 6 dl tej + a liszt minőségétől függően lehet még bele tenni 1- 2 decit
- 1 csomag friss élesztő vagy 2 tasak szárított élesztő
- 1 ek+ 1 csapott tk só
- 2 dl olaj
- 1 ek cukor
- pizzaszósz (bolti vagy házi)
- bőr nélküli virsli
- sajt a szóráshoz
Elkészítése:
Egy mélyebb tálba szórom a lisztet, a sót. Hozzáadom az olajat, a tejet, és az élesztőt, amelyet előzőleg egy kevés langyos cukros tejben megfuttatok. Jól összedolgozom a masszát, majd egy óra hosszáig langyos helyen kelesztem.
Ha kész, lisztes deszkán kinyújtom a tésztát, majd 8- 10 cm- es kockákat vágok belőle. Mindegyiket megkenem a pizzaszósszal, az egyik szélére helyezem a virsli darabkát, majd szépen feltekerem. Olajozott sütőpapírra rakom őket. Előmelegített sütőben 200 fokon kb 10- 15 percig sütöm. Ha kész, reszelt sajtot szórok a tetejére, majd visszadugom a sütőbe, hogy olvadjon rá.