2011. november 8., kedd

Halkrém

Halkrém jöhet minden mennyiségben. Finom és egészséges.
Hozzávalók:
- tonhalkonzerv
- hagyma
- citromlé
- bors
- esetleg egy kis vaj

Elkészítése:
Ha túlságosan olajos a hal, akkor letöltök belőle egy keveset, majd mindent összeturmixolok.
Pirítóssal vagy puha fehér kenyérrel egyaránt szenzációs!!!!

Isten mindenhol vigyáz rám

"Ha a hajnal szárnyaira kelnék, és a tenger túlsó végén laknék, kezed ott is elérne, jobbod megragadna engem."
Zsoltárok 139; 9- 10 

2011. október 26., szerda

Élő víz folyamai

A ki hisz én bennem, a mint az írás mondotta, élő víznek folyamai ömlenek annak belsejéből.”
(János evangéliuma 7. fejezet 38. vers)

 2011 Mariapfarr

Citromos- mákos- marcipános

Extra gyors süteményt kellett készítenem közös ebédhez. A mákos- bögrés ilyen finomság. Még ki sem találom a krémjét, és már kész is van a tésztája. Soha nem gondoltam volna, hogy a savanykás citromos íz összeillik a mákos lapokkal. Tipikusan az az eset, amikor nem túl szép a sütemény, de nagyon fincsi.

Hozzávalók:
 -1 csomag sütőpor,
- 2 bögre (5 dl) finomliszt,
- 1 bögre (2,5 dl) olaj,
- 1 bögre (2,5 dl) tej,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 1 bögre (2,5 dl) cukor,
- 2 db tojás,
- 1 bögre (2,5 dl )mák (darálatlanul lemérve)

Krémhez és mázhoz:
- 1 csomag  Dr.Oetker citromos  hab
- 1 bögre tej (2,5dl)
- 2-3 ek porcukor
- 1 csomag marcipán ízű cukormáz

Elkészítése:
1. Egy nagy tálban összekeverem  a cukrot és a tojásokat. Fokozatosan hozzáadom  az olajat, a tejet, a sütőporral elkevert lisztet, a vaníliás cukrot, majd alaposan összedolgozom a masszát.
2. A tésztához adom a ledarált mákot, majd újra alaposan elkeverem. Egy tepsit kikenek olajjal, lisztezem vagy zsemlemorzsával szórom meg, majd beleöntöm a tészta masszát.
3. Előmelegített sütőben 180 °C-on sütöm kb. 15 percig (a piskótatésztához hasonlóan).
Közben kikeverem a citromos krémet a porcukorral és a tejjel. Ha megsült a tészta, kihűtöm és középen kettőbe vágom. Megkenem a citromos krémmel, ráhelyezem a tészta másik felét. A tetejére marcipán ízű cukormázat kenek, amit előzőleg egy kis vízzel elkeverek.

2011. október 18., kedd

Szendvics maradék flekkenből

Sanyiéknál flekkeneztünk augusztusban az udvaron. A csirkemellből készült flekken nem fogyott el, mert mindenki a sertésből készültet preferálta. Hazavittem néhány szeletet a fiúknak. Másnap fincsi szendvicset készítettem belőle.
Rájöttem, hogy nem is a flekken a rendkívüli Sanyinál, hanem azok a beszélgetések, az együttlét, kint vagy bent egyaránt.
Soha semmi nem pótolhatja azt a hangulatot.
Hozzávalók:
- flekken
- tejföl
- fokhagyma
- paradicsom
- kenyér

Elkészítése:
A flekken szeleteket felkockázom és a kenyérre halmozom. Leöntöm fokhagymás tejföllel, néhány szem paradicsommal díszítem.