2024. augusztus 13., kedd

Habcsók étcsokival töltve

A habcsók, amely sosem megy ki a divatból, és generációk óta képes lenyűgözni különböző ízléseket. Egy olyan édesség, amely egyszerűségében rejti eleganciáját és finomságát.


Hozzávalók:

- 1 db tojásfehérjéhez 5 dkg cukor.  Én 3 db tojásfehérjéből és 15 dkg cukorból készítem.

- pár csepp citromlé

Elkészítése:

A szoba hőmérsékletű tojásfehérjéket egy csipet sóval elkezdem felverni, majd fokozatosan hozzáadom a cukrot, és keményedésig verem. A kellő keménység elérése érdekében néhány csepp citromot csöppentek bele. Habzsákkal kis kupacokat nyomok asütőpapírral bélelt tepsibe. Kb. 100 fokos sütőben 2 és fél- 3 órán keresztül szárítom. Kihűlés után habtejszínnel elkevert olvasztott étcsokival összeragasztok 2- 2 habcsókot.

A diós habcsókhoz ugyancsak 3 tojást és 15 dkg cukrot használok, de darált diót keverek a felvert habba, és kis korongokat sütők belőle. Csokiba mártom a korong felét. Hetekig eláll mindkét sütike egy jól záró fémdobozban vagy egy óriás csatos üvegben. 

Te vagy Uram a mécsesem

 "Te vagy Uram a mécsesem, az Úr fénysugarat ad nekem a sötétségben." 2 Sám 22; 29

2024_07_25_Tallin_Észtország

2024. augusztus 5., hétfő

Szőlősaláta sajtkrémmel

 Az életünk tele van kihívásokkal és nehézségekkel, amelyek gyakran próbára teszik hitünket és kitartásunkat. Azonban ezek az idők lehetőséget adnak arra is, hogy megtapasztaljuk Isten kegyelmét és áldásait. Egy egyszerű kirándulás során is számtalan módon érezhetjük Isten jelenlétét és gondviselését.  Egy kirándulás során előfordulnak váratlan nehézségek is. Ilyen időkben különösen fontos, hogy emlékezzünk Isten ígéretére: "Nem hagylak el, sem el nem távozom tőled." (Zsidókhoz írott levél 13;5) Minden reggel, amikor felébredünk célszerű kérni, hogy legyen jelen az életünkben, és segítsen nekünk elkerülni vagy megküzdeni az aznapi kihívásokkal. Egy kirándulás során megtapasztalhatjuk, hogy Isten mellettünk van, és gondoskodik rólunk. Néha a leglehetetlenebb bajokból ment ki bennünket, máskor minimálisra csökkenti a veszélyt. Ezek után jó, ha történik velünk valami, ne arra gondoljunk azonnal, hogy elhagyott az Isten, hanem keressük meg azt, amit tett értünk. Gondoljuk át, mi lett volna, ha Ő nincs ott, és nem nyújtja segítő kezét. Múlt héten 2000 km- re az otthonunktól nagyon nagyot estem. A pillanat ezredrésze alatt átfutott az agyamon, hogy minimum hány csontom fog eltörni, amikor földet érek, és az, hogy hogyan fogjuk megoldani a bonyolult orvosi eljárást, ami ezt követte volna. Nem beszélve arról, hogy miként folytatjuk majd az utazásunkat. Zuhanásom közben még volt időm az Úr segítségét kérni, és láss csodát.....Semmim nem tört el, horzsolás is alig volt a térdemen. A kezeim nagyon fájtak és még most is fájnak, de ennyi.............Vidáman, és hálás szívvel folytattunk utunkat.                                                     Több ilyen csoda is történt velünk ezalkalommal. Baltikumot utaztuk körbe, és csodálatos időnk volt mindvégig, ami azért ott nem szokás. Elhagytuk Rigát, majd másnap hatalmas vihar okozott súlyos pusztításokat a városban, amit csak videón láthattunk. A hatalmas széllökések fákat csavartak ki, házak és történelmi épületek tetejét vitte le, illetve bontotta meg. A történelmi városrészt átmenetileg le is zárták, mert több épület megrongálódott. Erőteljes villámáradat borította be a földeket és utcákat. Volt, ahol csónakokkal közlekedtek a városban. Halálos áldozata is volt a viharnak. Mi pedig békésen elhagytuk a csodálatos várost, élményekkel gazdagodva. És ha nem látom az interneten, hogy mi történt, nem tudtam volna, hogy mitől szabadított meg Isten. Ezek a pillanatok emlékeztetnek arra, hogy Isten figyel ránk, és oltalmaz minket. Ahogy a 121. zsoltár mondja: "A mi segítségünk az Úrtól van, aki teremtette az eget és a földet." (Zsoltárok 121; 2) A kirándulás végén szívünk hálával van tele mindazért, amit tett értünk az Úr. Hálásak vagyunk a természet szépségéért, a friss levegőért, a megtett útért a társunkért. Pál apostol azt mondja: "Mindenért hálát adjatok;mert ez az Isten akarata a Krisztus Jézus által ti hozzátok."                   (1 Thesszalonikaiakhoz 5; 18)

Hozzávalók:

- 50 dkg mag nélküli kék szőlő

- 50 dkg mag nélküli fehér szőlő

- 5 dkg natúr krémsajt vagy kenhető natúr kecskesajt

- 5 dkg tejföl

-  pekándió és sós pisztácia

Elkészítése:

A szőlőszemeket jól megmosom és papírtörlőkendővel szárazra törlöm. A krémsajtot, tejfölt összekeverem (aki édesebben szereti vagy desszertként tálalja, tehet bele egy mokkáskanálnyi cukrot és egy mokkáskanálnyi vaníliás cukrot is) Én köretként kínáltam sajtos rakott csirkemell mellé. 

1- 2 órával étkezés előtt óvatosan beleforgatom a szőlőszemeket a sajtkrémbe, és hűtőbe teszem. Tálaláskor vágott pekándiót és sós pisztáciát szórok a tetejére. Nem érdemes korábban, mert eláznak a magok, és élvezhetetlenné válik.

Isten csodái és hatalmas tettei

 "De én az Istenhez fordulok, Istenre bízom ügyemet, aki hatalmas dolgokat művel kikutathatatlanul, csodás dolgokat megszámlálhatatlanul." Jób5; 8-9

2024_07_22_Riga_Lettország_Feketefejűek háza