2014. március 19., szerda

Almás-fahéjas-diós sütemény

Mi jobbat lehetne kívánni egy borongós vasárnap délutánon, mint egy omlós illatos finom süteményt.
Kint barátságtalan szél, hideg, eső.........bent kellemes meleg, békés nyugalom.........mennyei illat......... Olyan de olyan jó, hogy vagyunk egymásnak.
 
 

Hozzávalók:
- 12 dkg vaj
- 18 dkg cukor (19 dkg volt az eredeti receptben)
- 2 egész tojás
- 20 dkg liszt
- 3/4 ek sütőpor
- csipetnyi só
- 2,5 dl tejföl vagy joghurt

- 4- 5 darab alma
- 12 dkg dió
- 2 tk őrölt fahéj
- 10 dkg barna cukor (lehet kristálycukrot is)

Elkészítése:

Az almákat megmosom, meghámozom és kis kockákra vágom. A diót apróra vágom, elkeverem a fahéjjal és a barna cukorral.
A vajat a cukorral és a vaníliával habosra keverem, majd egyenként hozzáadom a tojásokat, mindegyik után jól elkeverve a masszát. 
A száraz hozzávalókat (liszt, só, sütőpor) összeszitálom egy edénybe, majd a habosra kevert vajas masszához hozzáadok 2-3 evőkanálnyi lisztes keveréket, majd ugyanennyi tejfölt. Ezt addig ismétlem felváltva amíg a lisztes keverék és a joghurt is elfogy, és egy krémszerű massza lesz belőle.
Egy kb 30 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazok, majd a tésztamassza felét belekanalazom és elsimítom.  Rárakom a kockára vágott almát, majd ezt megszórom a fahéjas-cukros dió felével. Erre rákanalazom a massza másik felét és elsimítom. A tetejét megszórom a megmaradt diós keverékkel.
Előmelegített 180 fokos sütőben kb 45 percig sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése