2025. november 21., péntek

Krumplis pogácsa

Vannak gyerekek, akik úgy ülnek le az asztalhoz, hogy csillogó szemekkel várják az ételt. És vannak olyanok, akik szinte csak a pogácsáért lelkesednek. Sok szülő és nagyszülő ismeri ezt a helyzetet, az unokák nem nagyon szeretnek enni, válogatnak, hol éhesek, hol nem, néha meg egyetlen dolog érdekli őket, például a frissen sütött illatos pogácsa. Ilyenkor aggódunk, vajon jól fejlődnek- e, megkapnak minden fontos tápanyagot, miközben a gyerek eltolja magától a levest, a húst a főzeléket, de a pogácsát két kézzel kapkodja. Az ember ilyenkor tehetetlennek érzi magát, aztán rájön, hogy ő is ugyanúgy csinálta annak idején, mégis felnőtt.

 Hozzávalók:
- 1 kg liszt (fele finomliszt, fele rétesliszt)
- 60 dkg főtt, reszelt burgonya
- 50 dkg vaj vagy zsír (én 25 dkg vajat és 25 dkg kacsazsírt használtam)
- 4 dkg friss élesztő vagy 2 csomag szárított élesztő
- 2 dl langyos tej
- 2 tk cukor
- 1 és fél ek só
- 2 db tojás+ 1 a kenéshez
- 4- 5 ek tejföl (lehet több is)
- fekete szezámmag, köménymag, stb 
 
Elkészítése: 
Héjában megfőzöm a krumplit, majd lereszelem vagy áttöröm.
Langyos, cukros tejben felfuttatom az élesztőt. A lisztet beleszitálom a keverőtálba, sózom, majd hozzáadom a szoba hőmérsékletű vajat vagy zsírt, illetve a langyos reszelt burgonyát, a tojást és kb 3- 4 ek tejfölt. Ezután géppel puha tésztát gyúrok belőle (kézzel is meg lehet csinálni). Megszórom liszttel és konyharuha alatt langyos helyen kb 3/4 óráig kelesztem.
Lisztezett deszkán kinyújtom, és megkenem a maradék tejföl harmadával, majd háromszor összehajtogatom, balról jobbra, alulról fölfelé. Ezt a műveletet még kétszer megismétlem: tejföllel kenés, hajtogatás, stb., hogy szép réteges legyen.
A legvégén ismét kinyújtom kb 2 cm vastagságúra, pogácsaszaggatóval kiszaggatom, bekenem a felvert tojással és megszórom köménymaggal illetve fekete szezámmaggal. A szóráshoz bármilyen magot lehet használni ízlés szerint. Előmelegített sütőben 180 fokon kb 20- 25 percig sütöm. Figyelni kell, nehogy megégjen. Minden sütő másként működik egy kicsit. Ha nagyobb mennyiségben sikerült sütni, érdemes lefagyasztani frissen a kihűlt pogácsát jól záró dobozban vagy nejlonzacskóban.Szobahőmérsékleten kiengedve olyan, mintha akkor sült volna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése