2024. november 19., kedd

Rácsos almás pite

 A legfontosabb dolog az életben a szeretet. Az ahogyan Isten szeret minket, és ahogyan mi szeretjük őt és egymást. Ez az erő köti össze a szíveket, gyógyítja a sebeket, és ad értelmet minden napnak. A szeretet az élet lényege és célja.

Hozzávalók:

- 45 dkg liszt

- 15 dkg cukor

- 20 dkg vaj

- 1 tk só

- 2 db tojássárgája

- 2 ek tejföl

- fél csomag sütőpor

 Töltelékhez:

- 1 kg alma

- 10 dkg cukor

- 2 csapott tk. fahéj

- 1 tasak vaníliás pudingpor (főzhető)

- 5 dkg dió

- 2 citrom leve

Kenéshez:

- 1 db tojássárgája

 Elkészítése: 

A tésztához a hozzávalókat összegyúrom, és hűtőbe teszem, amíg elkészül a töltelék.

A töltelékhez az almát meghámozom és lereszelem. A cukrot karamellizálom, majd hozzáadom a kicsavart almát, citromlevet, fahéjat.Addig kevergetem, amíg a karamellizált cukor elolvad. Ekkor hozzáadom az alma levében feloldott pudingport, és addig főzöm, amíg besűrűsödik. Ha kész, hagyom kihűlni. 

A tésztát két részre osztom. Az egyik legyen egy kicsivel kisebb darab, mert a tetejére abból készülnek a rácsok.

A nagyobbik darabot kinyújtom kb 38 cm.re, majd egy 30 cm átmérőjű pitesütőbe nyomkodom úgy, hogy az oldalához igazodjon. Megszórom darált dióval, és ráöntöm a tölteléket. Szépen elsimítom, majd a maradék tésztából csíkokat vágok, és berácsozom a tetejét. Körben vékonyra sodort tésztával zárom le a szélét. Tojássárgájával megkenem a rácsokat. 190- 200 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése