Kánikula van Szegeden. Hivatalosan is meghaladta a 40 Celsius fokot a hőmérséklet. Nehéz elviselni még úgy is, ha a klímát bekapcsoljuk. Bár a nyári kánikula kihívást jelenthet, mégis tele van szépséggel, energiával A nyár melege emlékeztet a természet ciklikus rendjére és arra, hogy minden évszaknak megvan a maga varázsa. A kánikula napjai pedig arra ösztönöznek bennünket, hogy egy kicsit lazítsunk, és élvezzük a nyár minden apró csodáját.
Hozzávalók:
- 25 dkg finomliszt
- fél kocka élesztőnél kicsit kevesebb
- 1,5 dl tej
- 1 mokkáskanál cukor
- 1 mokkáskanál só
- 2,5 dkg vaj vagy margarin vagy kacsazsír
Hozzávalók a töltelékhez:
- 10- 15 dkg szürke marha szalámi
- 10 dkg sajtkrém
- 5- 8 dkg Trappista sajt
Hozzávalók a kenéshez:
- 1 tojás sárgája
- 1 ek víz vagy tej
- köménymag a szóráshoz
Elkészítése:
A langyos tejben megfuttatom az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrom. Duplájára kelesztem, majd fél mm vastagságú téglalapot nyújtok belőle.
A lap felét megkenem a krémsajttal, ráhelyezem a szalámi szeleteket és megszórom a reszelt sajttal, majd ráhajtom az üresen maradt tésztalapot. Kb. 4 cm- es sávokat vágok, és ezt is középen elvágom úgy, hogy a felső részénél kb 1 cm- t egyben hagyok. Ekkor szépen összecsavarom a képen látható módon, és sütőpapírral bélelt vajazott tepsibe helyezem őket. A tetejét megkenem a tejes tojássárgájával, megszórom köménymaggal. Ezután 180 fokra előmelegített sütőbe helyezem, és kb 15 perc alatt készre sütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése