Az erdélyi csorbaleves egy különleges étel, amit a lestyán varázslatos íze, és a korpacibere selymes savanykás íze koronáz meg. Annak ellenére, hogy ez az étel nem része a gyerekkori családi hagyományainknak, jelenlegi családom körében nagyon közkedvelt.
Hozzávalók:
- 1 nagy fej hagyma
- 3- 4 szál sárgarépa
- 1- 2 szál petrezselyem gyökér
- 1 pici fej zeller vagy egy nagyobbnak a fele, negyede
- 1 db karalábé
- 15 dkg zöld hüvelyű bab
. 2 ek kacsa zsír
- 1/2- 3/4 liter korpacibere (helyettesíthető citromlével vagy ecettel)
- egy kötés lestyán
- 1 gerezd fokhagyma
- 4- 5 db húsleves kocka
- 2 ek liszt
- 1 dl tejföl
Gombócokhoz:
- 30- 35 dkg darált csirkemell filé (lehet sertésből is, de én azt nem eszem)
- 5 dkg rizs
- 1 tk só, bors ízlés szerint
- pici szárított tárkony a húsgombócokba
- 1 db tojás
Elkészítése:
2 ek kacsa zsíron enyhén megpárolom az apróra vágott hagymát, hozzáadom a felkarikázott, felkockázott zöldségeket. Kicsit dinsztelem még, majd felöntöm vízzel. Hozzáadom a húsleves kockákat, és hagyom főni.
Elkészítem a húsgombócokat. Összedolgozom a hozzávalókat: hús, rizs, só, bors, pici tárkony, 1 gerezd fokhagyma, 1 tojás. Vizes kézzel kisebb gombócokat formálok, és a fövő levesbe teszem. Kb. 50 perc alatt elkészül, ekkor hozzáöntöm a korpaciberét, majd 2 ek. lisztből és 1 dl tejfölből habarást készítek, és ezzel sűrítem a levest. Párhuzamosan a habarással apróra vágott lestyánt szórok a levesbe.
Korpacibere hiányában citromlével vagy ecettel savanyítom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése