2021. március 21., vasárnap

Somlói galuska

Az életünk gazdagsága nem mindig a nagy tettekben vagy a jelentős eseményekben rejlik, hanem gyakran az apró cselekedetekben, amelyeket szeretetből teszünk másokért. Ezek az apró figyelmességek, kedves gesztusok olyan kincsek, amelyek valódi értéket adnak mindennapjainknak. Legyen szó egy kedves üzenetről, amelyet valaki reggel az asztalán talál, mosolyt csal az arcára és jobb kedvre deríti. Egy ölelés, amelyben benne van a szeretet és a támogatás, erőt ad a nehéz napokon. Ezek az apró cselekedetek olyan pillanatokat teremtenek, amelyek emlékezetessé teszik a mindennapokat és erősítik a kapcsolatainkat.

Piskóta
Hozzávalók:
- 4 db tojás
- 5 ek liszt (az olaj miatt)
- 4 ek cukor
- 1 ek olaj
- 1/2 csomag sütőpor           
 
A 4 tojásból egy csipet sóval és a cukorral habot verek. A végén hozzáadom a 1 ek olajat, és azzal is verem még egy nagyon rövid ideig. Beleszitálom a lisztet és a sütőport.  Kivajazott tepsiben előmelegített sütőben készre sütöm.
 
 
Kakaós piskóta
Hozzávalók:
- 4 db tojás
- 4 ek liszt
- 4 ek cukor 
- 2 ek kakaó
- 1 ek olaj
- 1/2 csomag sütőpor           
 
A 4 tojásból egy csipet sóval és a cukorral habot verek. A végén hozzáadom a 1 ek olajat, és azzal is verem még egy nagyon rövid ideig. Beleszitálom a lisztet, kakaót és a sütőport.  Kivajazott tepsiben előmelegített sütőben készre sütöm.
 
 
Diós piskóta
Hozzávalók:
- 4 db tojás
- 3 ek liszt
- 4 ek cukor 
- 3 ek darált dió
- 1 ek olaj
- 1/2 csomag sütőpor           
 
A 4 tojásból egy csipet sóval és a cukorral habot verek. A végén hozzáadom a 1 ek olajat, és azzal is verem még egy nagyon rövid ideig. Beleszitálom a lisztet, és a sütőport, beleszórom a darált diót.  Kivajazott tepsiben előmelegített sütőben készre sütöm.
                                                                                 

Alaplé:
- 4- 5 dl víz
- 1-1,5 dl rum
- 1 db BIO narancs reszelt héja (el is maradhat)
- 1 db BIO citrom reszelt héja
- 1 vaníliarúd vagy egy csomag vaníliás cukor
- 4-5 ek cukor (ízlés szerint lehet több is)

Ezt mind összekeverem felforralom, majd hagyom kihűlni, ezzel fogom meglocsolni a kész piskótalapot.
 
Vanília öntet:
- 1 db vaníliarúd vagy vaníliás cukor
- 1 db BIO citrom
- 1 db  BIO narancs (opcionális)
- 1 l tej
- 8 db tojássárgája
- 2 ek liszt
- 8-10 ek cukor

Tejet felforralom a citrom és a narancs reszelt héjával és a vaníliarúddal, tojást habosra keverem egy kis cukorral meg liszttel.
Miután a tej kihűlt leszűröm és lassan összekeverem a tojásos masszával, majd megfőzöm. 

Szükséges  még 15- 20 dkg vágott dió
Rumba áztatott mazsola 
Egész dióbél a díszítéshez.

Elkészítése:
A kihűlt piskótákat a következőképpen rétegezem:
A kakaós piskótalapot a sziruppal  meglocsolom, vaníliakrémmel bevonom, mazsolával és vágott dióval megszórom. Erre jön a kakaós piskóta lap jól meglocsolva, dióval, mazsolával megszórva A legvégén a diós piskóta lap ugyanúgy átitatva, krémmel bevonva és mazsolával, dióval megszórva.

Csoki öntethez hozzávalók: - ízlés szerint kb 15 dkg étcsoki, kevés rum, kb 3- 4 dl tej

Gőz fölött a csokit elolvasztom, lassan hozzáadom a tejet és a rumot. 

Tálaláskor egy nagy kanál segítségével darabokat vágok a krémes piskótából, majd csokiöntettel nyakon öntöm, és tejszínhabot nyomok a tetejére. Egész dióbéllel díszítem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése