Hisz nemcsak az ízre emlékezünk, hanem az ahhoz köthető eseményre is. Felidéződnek helyszínek, hangulatok és a történtekhez köthető ismerősök, családtagok. Gyermekkorunk meghatározó ízei és eseményei ezek, melyek elraktározódtak és beépültek a tudatunkba, és a személyiségünk építőkövei lettek.
Mi teszi éppen az ételeket ilyen erőteljes és szerteágazó emlékhordozóvá?
Hozzávalók:
- egy kisebb vagy nagyobb fehér kenyér szükség függvényében, de kis zsemlékkel is meg lehet csinálni
- 20- 30 dkg sajt (bármilyen lehet, mozarella, cheddar, trappista vegyesen is)
- 10 dkg vaj
- 2-3-4 gerezd fokhagyma
- petrezselyem zöldje
- esetleg sonka
Elkészítése:
A kenyeret beirdalom hosszába és keresztbe (1,5x 1,5 cm) oly módon, hogy az alja egészben maradjon.
A vajat megolvasztom, pelepréselem a fokhagymát és meglocsolom vele a beirdalt kenyeret.
A résekbe sajt darabkákat helyezek esetleg sonkadarabokat. A tetejét megszórom reszelt sajttal, és vágott zöldpetrezselyemmel. Fóliával letakarom, és mehet a sütőbe 10 percre. Majd leveszem a fóliát róla, és sütöm még kb 15 percig légkeveréssel, vigyázva, hogy ne égjen meg rajta a sajt.
Nem kell szeletelni. Kézzel lehet enni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése