2015. szeptember 8., kedd

Trüffel golyók

Gondolom, nem sokan tudják, hogy a Trüffel nevét a szarvasgomba ihlette (truffles). Hogy miért? Egyszerű a válasz: megszólalásig hasonlít a föld alatt lakó szarvasgombára. A francia eredetű bonbon eredetileg úgy készült, hogy a vízzel olvasztott cukrot karamellizálták, majd csokoládé, narancs, kávé vagy gyümölcsből készített kivonatot adtak hozzá. Mandula olajjal kent lemezre öntötték. Dermedés után kockára vágták, és megforgatták csokoládéban. Több legenda is fűződik a keletkezéséhez, de szerintem teljesen lényegtelen a származása. Egy a fontos, hogy mennyei finom csemege. Sokféleképpen lehet variálni. Érdemes próbálkozni vele.
Hozzávalók:
- 30 dkg 70%- os étcsoki
- 8 dkg vaj
- 1,5- 2 dl magas zsírtartalmú habtejszín
- 1 ek instant kávé valamilyen jó minőségű (én néha koffein mentes kávét használok, hogy gyerekek is ehessenek belőle)

- 10- 20 dkg tejcsoki (eredetileg nem kell bele, de szerintem sokkal selymesebb lesz az íze tőle)
- a forgatáshoz finom holland kakaó

Elkészítése:
A csokit megolvasztom gőz fölött, belekeverem a vajat, az instant kávét (amelyet átdarálok egy kicsit), és a habtejszínt. Fordítva is lehet, a meleg tejszínbe keverem a vajat, csokit, kávét. A tejszínnel már nem főzöm. Hűtőbe teszem néhány órára, majd ha elég szilárd, kis golyócskákat formázok belőle, és cukrozatlan kakaóba forgatom. Picike mignon papírba helyezem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése