2014. június 30., hétfő

Sajtos rúd

Egyik legősibb sós recept, amit még nagyanyáink is szívesen készítettek. Azt hittem egy időben, hogy egyszerűsége miatt kimegy divatból, és átveszi a helyét sok más különleges finomság. Tévedtem. Asszonyaink elfelejtettek sütni- főzni (tisztelet a kivétel), és olykor még a sós rúd is ínyencségnek számít. Egy egész generáció életéből hiányzik ez a "tudomány". A mai fiatalság ismét elkezdett főzőcskézni, amiért nagyon tisztelem őket, hiszen sokuknak az interneten kívül nincs akitől tanulnia. Bátorítom őket, hogy minél többet ügyeskedjenek a konyhában. Fiúk és lányok is próbálkozhatnak. Biztosan értékelni fogják a barátok, a család, a gyerekek, de még a szomszédok vagy arra haladó sétálók is. Ez utóbbit kicsit meg kell magyaráznom. Gyermekkoromban gyakori volt, hogy ha elmentem valakinek az ablaka alatt varázslatos illatok lengtek körül. Ősszel a zakuszka, a sült padlizsán, a sült paprika, továbbá a  lekvárok illata. Ilyenkor mindig elképzeltem magamban, hogy "ebben a házban is boldog családok laknak". Ha vasárnap délelőtt kihallatszott a habverő zaja (mert ugyebár akkor még nem sok házban volt elektromos habverő vagy robot gép), akkor lelki szemeimmel láttam a boldog gyermek arcokat, és a meghitt családi ebédet egy ovális asztal körül. Valahogy minden alkalommal azon járt az eszem, hogy én is ilyen jó feleség, jó anyuka szeretnék lenni majd, ha nagy leszek, és minden földi jóval kényeztetem majd a családomat.
Nos, ezzel a recepttel bárki elkezdheti "pályafutását".
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 30 dkg reszelt sajt
- 45 dkg vaj vagy margarin
- 1,5 ek só
- tejföl annyi, hogy jól összeálljon (kb 9 ek)
- a kenéshez egy tojásnak a sárgája
- a szóráshoz: mák, kömény, sajt

Elkészítése:
A sajtot lereszelem, és a többi hozzávalóval együtt jól kidolgozom. Kinyújtom a tésztát kb 1,5 cm vastagra. Megkenem tojássárgával, és megszórom ízlés és alapanyag függvényében mákkal, köménymaggal, sajttal. Derelyevágóval, vagy pizza szeletelővel rudacskákat vágok belőle. Előmelegített sütőben 180 fokon alsó- felső légkeveréssel kb 15 perc alatt készresütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése