A receptet Viki egyszerű konyhájából vettem, mert nagyon gusztának tűnt. Nem csalódtam benne. Különleges az állaga, és az íze sem hasonlít a hagyományos almás pite ízére.
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 3 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 2 ek olvasztott méz
- 1 egész tojás
- szalalkáli tejben feloldva
Töltelékhez:
- 1 kg alma
- 7 dl víz
- 30 dkg cukor
- 4 csomag főzős vanília ízű pudingpor
- 4 dl víz
Elkészítése:
A lisztet, vajat cukrot, mézet, tojást, szalalkálit összegyúrom, hűtőbe teszem fél órára.
Az almát meghámozom, kockára vágom, 7 dl vízben 30 dkg cukorral kompótot főzök belőle 1- 2 perc alatt. 4 csomag pudingot elkeverek 4 dl hideg vízzel és a forró almakompóthoz adom. Rövid időn belül leveszem a lángról, és hagyom langyosra hűlni.
Amíg kihűl a töltelék, a tésztát két részre osztom, és a tepsi tetején két vékony lapot sütök belőle. Érdemes bevajazott sütőpapíron sütni. Sütési idő 4- 5 perc/ lap. Nem lesz valami gyönyörű látvány. Ráadásul a tészta kemény lesz. Az egyik lapra ráhalmozom a pudingos almát, majd befedem a másik lappal. A langyos töltelék hatására varázslat történik színben és állagban. A lapok megpuhulnak és szép színük lesz.Fahéjas porcukorral megszórva kínálom.
A szép szeletelés elengedhetetlen feltétele, hogy teljesen hűljön ki a tészta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése