2012. július 16., hétfő

Krumplis pogácsa

Béla készítette az eredeti krumplis pogit közös ebédre. Hatalmas sikert aratott vele. Tudtam már akkor, hogy kipróbálom én is.
Nagyon fincsi lett, de a Béláét nem lehet űberelni.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 tojás
- 1 kg krumpli
- 2 doboz tejföl
- 2 dl olaj
- 5 tk só
- 2 db élesztő vagy 3 csomag instant élesztő

Elkészítése:
A krumplit héjában megfőzöm, majd megpucolom és lereszelem. Az élesztőt egy kis langyos cukros tejben megfuttatom.  Összegyúrom a hozzávalókat. A tésztába csak egy doboz tejfölt teszek. Langyos vízzel lágyítom, ha szükséges.
Kinyújtom, megkenem tejföllel, majd összehajtom úgy, hogy először alulról felfele, majd fentről lefele, illetve jobbról balra és balról jobbra. Ismét kinyújtom és megismétlem ezt a procedúrát. A legvégén kb 1,5- 2 cm magas korongokat szaggatok ki belőle. Tepsibe helyezem, megkenem egész tojással a tetejét, és megszórom szezámmaggal és köménymaggal. Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten készre sütöm pár perc alatt.
Melegen a legfinomabb, de mindenképpen aznap, amikor kisül. Legalábbis nekem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése