2011. augusztus 21., vasárnap

Káposztával töltött paradicsompaprika

Egyike a legfinomabb savanyúságoknak. Viszonylag olcsó finomság. Érdemes bíbelődni vele. Gyönyörűen mutatnak a spájzban a paprikával telt üvegek.
Ősszel, ha a kis kamrácskámban nézelődök, valami megfoghatatlan elégedettség és hála lesz úrrá rajtam.
A befőttek, a lekvárok, a dzsemek, a zakuszkák és a savanyúságok fegyelmezetten sorakoznak a keskeny polcokon. Azt súgják, hogy hatalmas a mi Atyánk, hogy ennyi finomsággal ajándékozott meg bennünket.
Jöhet a hideg tél, mert a nyár beköltözött a spájzba.
Hozzávalók:
- paradicsompaprika
- káposzta
- 1 l vízhez 2 dl 10%-os ecet
- 5 dkg cukor
- néhány db szemes bors
- 2 ek só
- mustármag
Amennyiben nagyobb adagot teszek el, a savanyúság levét arányosan megtöbbszörözöm.

Elkészítése:
A fejes káposztának a  külső leveleit leszedem és lereszelem. 1 kf káposztához 2 evőkanál sót és 2 evőkanál ecetet adok. Jól összekavarom, majd 1-  2 órán át állni hagyom. A paprikákat megmosom, csumáját és magházát eltávolítom. A sós-ecetes káposztát kicsavarom, és megtöltöm vele a paprikákat. 5- 10 literes üvegekbe helyezem a nyitott felével felfele. Az ecetből, cukorból, sóból vízzel kellemes savanykás levet készítek. Felforralom, beledobálom a borsot illetve a mustármagot. 5 percnyi forrás után forrón ráöntöm a paprikákra, és azonnal rácsavarom a fedelét. Sötét, hűvös helyen tárolom. Három hónap után az igazi.

4 megjegyzés:

  1. Kedves Anita!
    Én nem tettem bele semmi tartósítószert.

    VálaszTörlés
  2. Csodásan guszta,de a forró létől nem puhul el a paprika??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy kicsit igen, de épp csak annyira, hogy kellemes legyen a fogyasztása.

      Törlés