2011. április 27., szerda

Rozmaringos- fokhagymás báránysült

Minden Húsvétkor kötelező a báránysült a mi családunkban. Régmúlt időkre nyúlik vissza ez a szokásunk. Vagy töltve ettük vagy fokhagymásan sütöttük meg. Most rozmaringgal újítottam. Szenzációs lett. Sajnos, mire észhez kaptam, már megettük nagy részét, így nem sikerült lefényképeznem egészben ezt a gyönyörűséget.

Hozzávalók:
- báránycomb
- 1 tk rozmaring (el is maradhat)
- 1 nagy fej fokhagyma
- 1 tk bors
- 1, 5- 2 tk só (ízlés szerint)
- kacsazsír
- 1,5 dl fehér bor                                                                     

Elkészítése:
A vásárolt fél bárányról Bubi levagdosta a csontokat, kisebb húsokat. Beirdalta szépen a combot. A húsos csontból levest készítettem, a combot a következő módon készítettem el.

A fokhagymát, a rozmaringot, a sót, borsot összeturmixoltam az olajjal. Ezzel alaposan bedörzsölöm a beirdalt combot. Sütőzacskóba helyezem, kacsazsírral megkenem, és bort öntök alá. Majd néhány kis lyukat vágok a zacskóra, hogy a felszabaduló gőz távozni tudjon.
Egy magasabb tepsibe helyezem. Előmelegített sütőbe közepes lángon kb. 3 óra alatt készre sütöm. A vége fele kivágom a zacskó tetejét, és meglocsolom a saját levével. Picit pirítom a husit, de nem szárítom el.
Ecetes- hagymás krumplisalátával kínálom. Gyermekkorom óta ez hagyomány a családban. Bubiéknál is.
A salihoz megfőzöm héjában a krumplit majd felkarikázom. A főtt tojásokat szintén. Lilahagymát veszek erre a célra, azt is karikára vágtam. Jól mutat a salátában.
Kb 2,5 dl vízbe elkeverek 2, 5- 3 ek cukrot, 0,5-1 ek sót (ízlés szerint) és 2 ek ecetet. Ezzel öntöm nyakon a salimat. Megforgatom egy kicsit és hagyom 1- 2 órát, hogy összeérjenek az ízek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése