2010. április 11., vasárnap

Ananászos- mézes krémes

Mint már említettem, a méz és a hozzátartozó fűszerek valami varázslatos hangulatot lopnak az ember szívébe. Az illat és az íz egyszerre fejtik ki " gyógyító " hatásukat a lélekre.
Ennek a süteménynek is van egy bonyolultabb és egy egyszerűbb változata. A bonyolultat leírom, az egyszerű pedig annyiból áll, hogy kész mézes lapokat vásárolok és a főzött krém helyett vaníliás pudingot használok, amit egy kis tejszínhabbal könnyűvé teszek.
Most meg lássuk a komplikáltabb variációt.
Hozzávalók:
- 50 dkg. liszt
- 2 egész tojás
- 15 dkg cukor
- 2 és 1/2 ek. tej
- 2 ek. olvasztott méz
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 1 kk.szódabikarbóna
- néhány csepp citromlé
- 1 kk. fahéj

Hozzávalók a krémhez:
- 5 ek. liszt
- 4 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag 3 dl habtejszín
- 20 dkg porcukor
- egy egész nagy ananász


Elkészítése:
A tojást, a cukrot, a tejet, a mézet és a vajat gőz fölött 5 percig főzöm. Ha levettem a tűzről belekeverem a szódabikarbónát, citromlevet , fahéjat és az átszitált lisztet.
4 lapot sötök belőle a tepsi hátán.
A krémhez elkeverem a liszet egy kevés tejjel majd apránként hozzáadom a maradék tejet, ügyelve arra, hogy nehogy csomós legyen.
Állandó kavarás mellett addig főzöm, míg megvastagszik a krém.
Közben egy másik edényben a habtejszínt kemény habbá verem.
Ha kihült a két krémet és a vaníliás cukrot finoman összedolgozom.
Megkenem a lapokat a krémmel és teleszórom ananász darabokkal.
Másnapra csodálatosan bepuhul és gyönyörűen lehet szeletelni.
Ha időszűkében vagyunk, akkor a vanília krémet vaníliás pudinggal lehet helyettesíteni, a lapokat pedig készen is meg lehet vásárolni.
Kimondhatatlanul finom sütemény. Ahogy bepuhúl a tésztája, szinte egybeolvad a krémmel......no meg az ananász darabkák......



5 megjegyzés:

  1. Ma kipróbálom! Nagyon tetszik a leírás alapján, és a fotó is jobban kiemeli!
    Enikő, Angliából

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy elnyerte a tetszésedet! Majd írd le légy szíves, hogy sikerült!
    Szép napot kívánok! Ildi

    VálaszTörlés
  3. Szia Ildikó!

    Most jutok oda, hogy elküldjem az isteni finom sütiről a híreket. Három lapot sütöttem ebből a mennyiségből, és igen nehéz volt a kinyújtása, pedig magyar lisztből és mézből készítettem. (A karácsonyi mézesben is gyakorlott vagyok.)A krémet főztem, ahogy illik. Az összeállított sütit egy vágódeszkával letakarva és megterhelve 2 kiló liszttel nyomtattam vagy 4-5 órányit, aztán be a hűtőbe. Másnapra csokimázzal megspékelve, családom és angol barátaink - a klassz vacsi után - nagyon örültek a fantasztikus sütinek! Köszönet a receptért! Megpróbálok képet is küldeni....

    Üdvözlettel, Enikő

    VálaszTörlés
  4. Ide nem tudom beilleszteni a képeket, ha írsz egy e-mail címet, akkor elküldöm szívesen!

    Enikő

    VálaszTörlés
  5. Kedves Enikő!
    Nagyon örülök a sikerednek! Gratulálok!
    Örülnék, ha elküldenéd a fényképét a sütikédnek!
    E- mail címem a következő: fildiko58@gmail.com
    Derűs, szép napot kívánok!
    Üdvözlettel: Ildi

    VálaszTörlés