Sajnos csak akkor jutott eszembe, hogy lefényképezzem, amikor már nem maradt más belőle, csak uborka, karfiol és káposzta. Jövőre igyekszem időben megörökíteni őket.
Hozzávalók:
- káposzta
- karfiol
- uborka
- zöld paradicsom
- egy kis félig érett görögdinnye
- almapaprika
- egy szál sárgarépa
- egy fej hagyma
- 1- 2 db torma
- egy csokor szárított kapor
- néhány szál szárított csombor
- só
Elkészítése:
A káposztát és a dinnyét nagyobb cikkekre vágom, a karfiolt rózsáira szedem, a többi hozzávalót egészben beledobálom egy közepes méretű hordóba. A kaprot, a csombort és a tormát a hordő aljára illetve a tetejére teszem.
A sót jól elkeverem a hideg vagy langyos vízben ( 1 liter vízhez kb.1,5- 2 ek. sót adok attól függően, hogy finom- vagy durva szemű só )
A sós vízzel felöntöm a hordót és kiteszem néhány napig az erkélyre ugyanúgy, ahogy a kovászos uborkát, hogy süsse a nap. Naponta leveszem a fedelét és levegőztetem egy kicsit. Tanácsos szeptember vége, október elején végezni ezt a műveletet, hogy a nap ne égessen már, de azért legyen még ereje.
Ha úgy látom, hogy már elkészült, behozom a kamrába vagy akinek van pincéje, az még jobb. Hideg helyen tárolom utána és így sokáig eláll.
Vigyázni kell a só mennyiségére, ugyanis, ha nem elég sós, akkor ellágyul az egész. Ha túl sós, akkor meg ehetetlen lesz, bár fogyasztás előtt le lehet mosni egy kicsit.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése